Zaměstnanci aerolinek Iberia potvrdili předvánoční stávku

Airbus A321 aerolinek Iberia

Airbus A321 aerolinek Iberia Zdroj: E15 Stepan Bruner

Zaměstnanci španělské letecké společnosti Iberia budou před vánočními svátky celkem šest dní stávkovat na protest proti plánovanému propuštění 4500 pracovníků. Oznámily to dnes odborové svazy zastupující většinu zaměstnanců podniku. Stávka může mít dopad i na další letecké společnosti, kterým Iberia na španělských letištích zajišťuje nakládku a vykládku zavazadel.

První stávka se uskuteční 14. prosince a další 17. až 21. prosince. Protesty vyhlásilo šest odborových svazů zastupujících pozemní i palubní personál Iberie. Svaz pilotů Sepla se stávky nemůže zúčastnit. Účast pilotů nedovoluje arbitrážní řízení kvůli sporu o vytvoření nízkonákladové letecké společnosti Iberia Express.

Představitelé aerolinek i analytici varují, že stávka se výrazně dotkne financí ztrátových aerolinek a poškodí i jejich pověst. Iberia patří do skupiny International Airlines Group. Ta na začátku měsíce uvedla, že bude muset zrušit téměř čtvrtinu pracovních míst ve Španělsku a snížit kapacitu. Tyto kroky jsou součástí restrukturalizačního plánu, který má zvýšit konkurenceschopnost aerolinií.

IAG vznikla loni spojením leteckých společností British Airways a Iberia. Za leden až září zisk společnosti klesl o 96 procent, hlavně kvůli ztrátám Iberie.

Iberia provozuje lety na krátké i střední vzdálenosti. Silné postavení má ale u letů do Latinské Ameriky, kde je v počtu spojů evropskou jedničkou.