Důvěra v ekonomiku roste, vyhlídky na příští rok zlepšuje levná ropa

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Důvěra v českou ekonomiku v prosinci stoupla na 11,6 bodu, proti listopadu byla výše o 1,5 bodu. Dále tak zrychlila svůj předchozí růst. Zvýšil se optimismus podnikatelů i spotřebitelů. Proti počátku roku se ukazatel důvěry víc než zdvojnásobil, informoval o tom Český statistický úřad.

Celkový ukazatel důvěry podnikatelů proti listopadu vzrostl o 1,5 bodu na 13,8 bodu. Důvěra spotřebitelů se zvýšila také o 1,5 bodu na 2,8 bodu, její růst se ale proti listopadu zpomalil. „Příliv nových zakázek navzdory nejistým vyhlídkám evropské ekonomiky neustává a dál žene motor české ekonomiky – průmysl – vzhůru,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Podle hlavního analytika Generali PPF Asset Management Radomíra Jáče se zlepšující se sentiment spotřebitelů promítne do růstu maloobchodních tržeb a obecně do růstu celkové spotřeby domácností.

Ukazatel důvěry ve stavebnictví se v porovnání s listopadem zvýšil o 2,5 bodu na minus 22,5 bodu, stavebníci tak jako jediní nadále očekávají častěji zhoršení situace než zlepšení. Ve vybraných odvětvích služeb důvěra stoupla o 1,4 bodu na 33,7 bodu. V obchodě se ukazatel zvýšil o 5,3 bodu na 16,3 bodu, v průmyslu vzrostl o bod na tři body.

Index důvěryIndex důvěry | CSU

Souhrnný ukazatel důvěry po celý letošní rok s výjimkou července zvolna rostl. Mezi podnikateli převažovali optimisté nad pesimisty už od ledna, u spotřebitelů hodnocení převážilo ke zlepšení teprve v listopadu, poprvé po víc než 7,5 letech.

Podle Dufka zůstávají příznivé i vyhlídky na příští rok. „Rizika z případného zpomalení evropské poptávky přetrvávají, avšak celá Evropa získává novou vzpruhu v podobě levné ropy, která bude znamenat velké finanční úspory pro firmy i domácnosti, a tedy i prostor pro nové investice a spotřebu,“ míní analytik.