Praha má nový web. Slouží ke správě a rozvoji zeleně v metropoli

Výsadba stromů v ulici Na Poříčí

Výsadba stromů v ulici Na Poříčí Zdroj: zelenvpraze.cz

Stromy v ulicích jsou jedním z klíčových prvků, které zlepšují ovzduší i mikroklima ve městě. Jak dokazují horké a suché dny nejen v létě letošního roku, zdravá uliční stromořadí jsou potřeba více než kdy dříve. Činnosti Prahy v této oblasti představuje novým web www.zelenvpraze.cz, který je společným dílem hlavního města a Technické správa komunikací.

Náročnější klimatické podmínky, které známe z posledních let, představují mnohem větší zátěž pro městskou zeleň, která vyžaduje zvýšenou péči. To je výzva pro Technickou správu komunikací (TSK), která má ve správě v zásadě veškerá stromořadí podél cest v Praze, travnaté pásy, keřové porosty i trvalkové či letničkové záhony.

Stromořadí podél komunikací tvoří jedinečnou a nenahraditelnou zelenou síť propojující městské parky a další plochy zeleně. V kombinaci s využíváním dešťové vody má městská zeleň potenciál tvořit pevnou tzv. modrozelenou infrastrukturu, která zásadním způsobem zlepšuje městské mikroklima. Stromy už nejsou primárně jen estetickým prvkem, ale plní pro velká města další zásadní funkce, díky kterým je život v nich příjemnější.

Díky novému webu může Praha i Technická správa komunikací (TSK) otevřeně komunikovat správu zeleně a představovat svou činnost Pražanům. Čtenáři se na stránkách www.zelenvpraze.cz seznámí s vytyčenými cíli TSK v oblasti zeleně, z jakých dokumentů a dlouhodobých strategií města plánování a správa zeleně vychází a mohou si přečíst odpovědi na časté otázky. Je možné zde sledovat aktuální informace například o řezech stromů, seči trávníků nebo nových výsadbách. TSK vysvětluje na webu nové postupy a technologie pro výsadbu nových stromořadí a péči o ně i o stávající zeleň. Návštěvník stránek má možnost dozvědět se více o způsobu výběru vhodných dřevin a rozvoji další zeleně. Najít se zde dá i seznam doporučených článků k problematice stromů ve městech.

Cílem TSK je přitom udržovat web vždy aktuální a Pražany informovat o tom, co a proč se v Praze v oblasti zeleně děje, co dalšího je plánováno a kam snaha směřuje. Veškeré kroky a postupy se přitom dynamicky vyvíjejí a reagují na aktuální trendy. Koncem roku 2021 byly vedením města schváleny dva zásadní dokumenty, konkrétně Standard uličního stromořadí a Standard hospodaření s dešťovou vodou, díky nimž je snazší plánovat a systémově pečovat o uliční stromořadí.