Prim představil limitovanou edici hodinek, vyprávějící příběh Nebeských jezdců

Prim Nebeští jezdci

Prim Nebeští jezdci Zdroj: Elton

Ředitelka Elton Renata Červeňák Nývltová
Zdeněk Sadecký z Czech Spitfire Clubu
Výstava Nebeští jezdci
Limitovaná edice hodinek PRIM inspirovaná knihou Nebeští jezdci od Filipa Jánského
Limitovaná edice hodinek PRIM inspirovaná knihou Nebeští jezdci od Filipa Jánského
8
Fotogalerie

Spitfire zaparkovaný na kraji letištní plochy, muži v dobových uniformách, hudba z třicátých let minulého století v podkresu. Výrobce hodinek Prim si připomněl na letišti v Mladé Boleslavi příběh Richarda Husmanna alias Filipa Jánského, autora knihy Nebeští jezdci. Na počest stého výročí jeho narození vznikla limitovaná edice hodinek Prim.

Limitovanou edici hodinek Prim Nebeští jezdci uvedla firma Elton hodinářská na trh 5. září. Bylo to den po nedožitém jubileu Richarda Husmanna, nejmladšího člena 311. bombardovací perutě RAF, která za druhé světové války bojovala po boku Britů za svobodu Velké Británie.

Slavnostní večer připomínající toto jubileum se uskutečnil 8. září na letišti v Mladé Boleslavi. Nenechala si jej ujít řada příznivců a sběratelů hodinek Prim. Českou armádu na akci reprezentovala brigádní generálka Lenka Šmerdová a nechyběl ani ambasador značky Prim a český biatlonový reprezentant Michal Krčmář. S velmi autentickým a osobním vzkazem našim nebeským jezdcům přispěl též britský přidělenec obrany v České republice a na Slovensku, plukovník Jonathan Kitson.

Zdeněk Sadecký z Czech Spitfire ClubuZdeněk Sadecký z Czech Spitfire Clubu|Elton

V předpremiéře byla uveden film Good Old Czechs režiséra Tomáše Bojara. Film, který je postaven na dobových záběrech a vzpomínkách Františka Fajtla a Richarda Husmanna, bude mít premiéru 15. září v pražském kině Pilotů.

Se zdařilým videem připomínajícím českého pilota a jeho odkaz se prezentoval i výrobce Prim. „Vyprávějte příběh nebeských jezdců i dalším generacím,“ vyzvala Renata Červeňák Nývltová, generální ředitelka společnosti Elton hodinářská na závěr úvodního programu.

Hosté si mohli prohlédnout vystavené hodinky limitované edice, výstavu Nebeští jezdci sestavenou Filipem Procházkou nebo se vyfotit u spitfiru, který na akci zapůjčil Czech Spitfire Club.

Limitovaná edice Prim Nebeští jezdci

Výjimečnou edici vytvořili konstruktéři a designéři společnosti Elton hodinářská, člena skupiny Czechoslovak Group, ve spolupráci s designérem Lukášem Tanečkem. Hodinky v sobě nesou leteckou symboliku spolu s řadou odkazů na knihu Nebeští jezdci. Přehledný číselník i tvar pouzdra s výrazným kroužkem je charakteristický pro dobové letecké hodinky.

Limitovaná edice hodinek PRIM inspirovaná knihou Nebeští jezdci od Filipa JánskéhoLimitovaná edice hodinek PRIM inspirovaná knihou Nebeští jezdci od Filipa Jánského|Archiv Elton

Modelu dodávají na jedinečnosti nápadité detaily. Střed číselníku symbolizuje ve své době převratnou geodetickou („klecovou“) konstrukci, použitou poprvé na bombardéru Vickers Wellington, na kterém létali hrdinové knihy Nebeští jezdci. Plné zadní víko zdobí životní data autora knihy, reliéf slavného letounu, úryvek textu i nejznámější citát z knihy – věnování válečným letcům. Korunku ozvláštňuje vrtule bombardéru. Hodinky pohání manufakturní strojek Prim s ručním nátahem.

Součástí balení hodinek je i kniha Nebeští jezdci, kterou Elton hodinářská vydala vlastním nákladem. Číslované vydání obsahuje poděkování paní Zuzany Husmannové, manželky autora, napsané pouze pro tuto příležitost. Kniha je samostatně neprodejná.

Edice bude vyrobena v počtu 164 kusů. Toto číslo odkazuje na rok 1964, kdy byla kniha Nebeští jezdci poprvé vydána.