Vícegenerační bydlení je cestou k vlastnímu bytu

Zdroj: Digital Market s.r.o.

Díky vícegeneračnímu bydlení se mohou mladí lidé dříve osamostatnit a pořídit si své vlastní bydlení. Je ale nutné stanovit pravidla, aby nedošlo ke konfliktům.

V dřívějších dobách bylo vícegenerační bydlení běžným standardem. Postupem času se ale od tohoto trendu začalo upouštět a zvítězil názor, že mladí mají bydlet samostatně. Doby se ale mění, a především finanční situace a bytová nouze vrací v mnoha případech vícegenerační bydlení znovu jako jednu z možností, jak bydlet levněji a hned.

  • Pokud se jedná o dům, kde má každá rodina své dostatečné zázemí, pak to může být řešení velice výhodné.
  • Nemusí se také jednat o trvalý stav.

Dočasným bydlením s rodiči nebo prarodiči dává větší možnost ušetřit si do budoucna více finančních prostředků a tím pádem se také dříve dopracovat k tomu, že si nakonec přeci jen pořídíte vlastní bydlení. Je sice pravda, že vám k tomuto kroku může pomoci půjčka přes srovnávač půjček, ale také je jasné, že čím menší obnos si půjčíte, tím lépe.

  • Mnoho mladých rodin volí jednoduchou a celkem přijatelnou cestu.
  • Tou je uzavření stavebního spoření na určitou dobu a poté koupě bytu nebo domu.

Banky, které nabízejí stavební spoření, také většinou nabízejí hypotéky. A sjednat si několik produktů u stejné banky, přináší zpravidla své výhody. A to nejen v nižší úrokové sazbě či rpsn, ale také můžete získat celou řadu dalších výhod.

Tolerance z obou stran je nezbytná

Pokud tedy uvažujete o vícegeneračním bydlení, pak je nutná tolerance a domluva z obou stran. Můžete se například dohodnout na tom, že vám rodiče pohlídají děti a vy na oplátku obstaráte nějaké záležitosti na úřadech nebo pomůžete s objemnějším nákupem.

  • Možností, jak si vyjít vstříc, je celá řada a vždy záleží na obou stranách, jak se dohodnou, aby se vzájemné vztahy nepokazily.

Tyto dohody jsou nutné především v případech, kdy není dům dobře architektonicky řešený a obě strany přijdou společným soužitím o část svého soukromí. Dobrou cestou je stanovení podmínek, se kterými budou všichni souhlasit a také je budou všichni dodržovat.