Americký kandidát na prezidenta SB je velkým překvapením

Prezident USA Obama představil kandidáta na post prezidenta Světové banky. Je jím  prezident univerzity Dartmouth College Jim Yong Kim.

Prezident USA Obama představil kandidáta na post prezidenta Světové banky. Je jím prezident univerzity Dartmouth College Jim Yong Kim. Zdroj: Profimedia.cz

Kandidátem Spojených států na post šéfa Světové banky je prezident univerzity Dartmouth College Jim Yong Kim. Oznámil to dnes prezident Barack Obama. Termín pro nominaci kandidátů vyprší dnes hodinu před půlnocí.

Výběr USA je podle analytiků velkým překvapením. Kim je vzděláním lékař a je význačnou postavou ve světovém zdravotnictví. USA podle zdroje věří, že jeho rozsáhlé mezinárodní zkušenosti mu pomohou čelit kritice rozvojových zemí, které jsou již unavené tím, že nejvyšší místo v SB ovládají Spojené státy.

Prezident Obama představuje svého kandidáta

Prezident USA Obama představil kandidáta na post prezidenta Světové banky. Je jím  prezident univerzity Dartmouth College Jim Yong Kim.Prezident USA Obama představil kandidáta na post prezidenta Světové banky. Je jím prezident univerzity Dartmouth College Jim Yong Kim. | Profimedia.cz

Po uzávěrce nominací vybere rada banky tři kandidáty, kteří postoupí do dalšího kola. Konečné rozhodnutí by podle agentury Reuters mělo padnout do pololetního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, které se uskuteční 21. dubna. Očekává se však, že projde kandidát USA, protože Spojené státy mají největší hlasovací práva a jejich kandidáta zřejmě podpoří i evropské země a Japonsko.

Dosavadní prezident Robert Zoellick

Robert Zoellick, Světová bankaRobert Zoellick, Světová banka

Vítěz výběrového řízení nahradí v čele banky Roberta Zoellicka (58), který minulý měsíc oznámil, že se nebude ucházet o další funkční období. Zoellick stojí v čele Světové banky od 1. července 2007. Funkční období mu tedy vyprší na konci června.

 

Angola, Nigérie a Jihoafrická republika dnes uvedly, že na post šéfa banky nominovaly společného kandidáta, kterým je nigerijská ministryně financí Ngozi Okonjo-Iwealaová. Oznámena byla ještě dvě další jména, mezi nimi profesor kolumbijské univerzity a bývalý ministr financí Kolumbie José Antonio Ocampo, kterého navrhuje Brazílie, a ekonom Jeffrey Sachs. Sachse podporovaly malé rozvojové země, jako Bhútán, Východní Timor, Haiti, Keňa, Guatemala a Chile. Po oznámení, že USA nominovaly na funkci Kima, však Sachs svoji kandidaturu stáhl a uvedl, že podporuje Kima.

Profil amerického kandidáta

Kim se narodil v jihokorejském Soulu a když mu bylo pět, rodina se přestěhovala do USA. Působil jako ředitel oddělení HIV/AIDS při Světové zdravotnické organizaci (WHO). Prezidentem Dartmouth College se stal v roce 2009 a je prvním Američanem asijského původu, který vede jednu z osmi nejváženějších univerzit na východním pobřeží USA.

Prezident univerzity Dartmouth College Jim Yong KimPrezident univerzity Dartmouth College Jim Yong Kim | Profimedia.cz

Co je Světová banka

Světová banka poskytuje rozvojovou pomoc chudším zemím světa a podle zvyklostí ji vede Američan, zatímco na řízení sesterského Mezinárodního měnového fondu má od založení těchto institucí v závěru druhé světové války nepsaný nárok Evropan. Loni po náhlém odstoupení francouzského šéfa MMF Dominiqua Strausse-Kahna pro podezření ze znásilnění pokojské se však o tuto funkci díky aktivitě velkých rozvojových zemí strhl nevídaný souboj, třebaže v něm podle očekávání vyhrála Francouzka Christine Lagardeová.