Avast loni zvýšil provozní zisk. Výnosy vzrostly o více než pět procent

Pražské sídlo společnosti Avast.

Pražské sídlo společnosti Avast. Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Pražské sídlo společnosti Avast.
Pražské sídlo společnosti Avast.
3
Fotogalerie

Antivirová firma Avast loni zvýšila upravený provozní zisk EBITDA o 4,5 procenta na 517,6 milionu dolarů, tedy v přepočtu zhruba 11,6 miliardy korun. Výnosy vzrostly podle aktuálních měnových kurzů o 5,4 procenta na 941,1 milionu dolarů, což je přes 21 miliard korun. Avast to dnes oznámil v tiskové zprávě.

Objem fakturací se zvýšil o 2,9 procenta na 948,4 milionu dolarů a upravený plně zředěný zisk na akcii stoupl o 7,8 procenta na 37 centů.

Průměrný výnos na zákazníka vzrostl o 8,4 procenta na 49,4 dolaru. Každý klient využíval průměrně 1,43 produktu Avastu. Počet zákazníků 16,36 milionu zůstal v podstatě na stejné úrovni jako v předchozím roce a to i přes dvouciferný růst v některých regionech s nedostatečným rozšířením antivirů.

Loni v září Avast úspěšně spustil nové integrované řešení Avast One, které kombinuje antivirovou technologii společnosti, rozsáhlou ochranu ve formě virtuální privátní sítě pro běžné prohlížení a ochranu identity prostřednictvím služby monitorování narušení dat, firewall a funkce aktualizace softwaru k ochraně před používáním zastaralého softwaru.

Avast založili v roce 1988 čeští výzkumníci Eduard Kučera a Pavel Baudiš, firma je jedním z průkopníků v oboru počítačového zabezpečení. V roce 2016 Avast koupil konkurenční českou antivirovou firmu AVG. Avast je podle tržeb druhou největší antivirovou firmou na světě za společností Symantec.