Spojení Avastu a Nortonu se odkládá. Český gigant vyplatí dividendu

Spojení Avastu a Nortonu se odkládá.

Spojení Avastu a Nortonu se odkládá. Zdroj: Avast

Šéf Avastu Ondřej Vlček
Spoluzakladatelé Avastu Eduard Kučera (vpravo) a Pavel Baudiš
Spoluzakladatelé Avastu Eduard Kučera (vprvavo) a Pavel Baudiš
Spoluzakladatel a spoluvlastník antivirové a softwarové firmy Avast Pavel Baudiš
Spojení Avastu a Nortonu se odkládá.
6
Fotogalerie

Česká kybernetická společnost Avast měla původně fúzovat s americkým obrem NortonLifeLock k polovině roku, ale termín byl posunut na 24. února. Nyní nastává další změna, fúze se má podle posledních informací uskutečnit až v dubnu. Důvodem odkladu je chybějící souhlas britských a španělských regulačních úřadů. Česká společnost tak akcionářům vyplatí dividendu.

„Nemůžeme komentovat důvody, které vedly společnost NortonLifeLock k posunutí navrhovaného data účinnosti uzavření fúze na duben, aby bylo v souladu s jejich finančním rokem,“ odpověděla na dotaz deníku E15 mluvčí Avastu Dominika Kalašová. „Můžeme pouze říci, že jednání s regulačními orgány probíhají konstruktivně a regulační proces postupuje podle celkového harmonogramu transakce,“ doplnila. 

Na začátku února se přitom zdálo, že by spojení mohlo být uzavřeno k 24. únoru. Nicméně už tehdy společnosti avizovaly, že termín není pevný a může se měnit, jelikož fúzi neschválily veškeré příslušné úřady, konkrétně regulátoři ve Velké Británii a Španělsku. Termín spojení se tak odložil, nově by se sloučení mělo uskutečnit letos v dubnu. 

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
• Videohub

„Podobné transakce vždy představují náročný proces, a jsou proto náchylné ke zpoždění. Vzhledem k relevanci obou firem je potřeba získat řadu regulatorních schválení, což je mnohdy běh na dlouhou trať – zvláště pokud jde o mezinárodní společnosti a k fúzi se vyjadřuje celá plejáda národních regulatorních orgánů,“ myslí si portfolio manažer společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. 

Avast tak akcionářům vyplatí dividendu. Původně oznámil, že k vyplacení dividendy 11,2 centů na akcii přistoupí, pokud se spojení neuskuteční do konce února. Fúze se do té doby neuskutečnila a dividenda má být vyplacena na počátku března. „Navržená dividenda nevybočuje z řady. Je zcela konzistentní s dosavadní dividendovou politikou Avastu,“ komentuje Pfeiler. 

Šéf Avastu Ondřej Vlček už v létě upozornil, že po spojení firem vznikne jedna z dvaceti největších softwarových společností na světě. ​​V nově vzniklé společnosti získá Vlček post prezidenta. Na starosti bude mít technologie, inovace, produkty, služby a veškerý inženýring. Spoluzakladatel Pavel Baudiš sice také zamíří do představenstva, ale exekutivní roli mít nebude. Druhý zakladatel Avastu Eduard Kučera už v nové společnosti aktivně působit nebude.

Američané za Avast nabídli až 8,6 miliardy dolarů, zhruba 183 miliard korun. Konkrétní částka záleží na dosud neupřesněném způsobu dokončení transakce. Baudiš, Kučera i Ondřej Vlček získají podíl v nově vzniklé firmě. Zároveň dostanou v souhrnu kolem 12,5 miliardy korun v hotovosti.