AXA zvažuje odprodej aktivit ve střední Evropě, včetně Česka

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Pojišťovna AXA v regionech
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Finanční skupina AXA zvažuje prodej svých aktivit ve střední Evropě - v Polsku, na Slovensku a v České republice. Uvádějí to tři zdroje agentury Reuters. Podle jejich informací francouzská společnost, která je celosvětovým lídrem v oblasti finančního zabezpečení, chystá restrukturalizaci. Jeden zdroj uvádí, že by se hodnota případného obchodu mohla vyšplhat na 400 milionů eur (10,3 miliardy korun), jiný zdroj Reuters hovoří dokonce o 800 milionech eur.

AXA se potýká se zápornými úrokovými sazbami. Restrukturalizace má firmě podle Reuters pomoci více se zaměřit na oblast zdravotního a majetkového pojištění a pojištění škod. Z regionálního hlediska se skupina chce soustředit na Asii.

Jeden ze zdrojů Reuters uvádí, že firma už případným zájemcům rozeslala nabídky. Další dva zdroje tyto plány potvrdily. Jeden pak dodal, že nabídku dostala mimo jiné největší polská pojišťovna PZU, italská pojišťovna Generali a německá Allianz.

Finanční skupině AXA stoupl v roce 2018 v Česku a na Slovensku čistý zisk o 29 procent na 725 milionů korun. Hospodářský výsledek táhl růst v rizikovém životním pojištění a majetkovém pojištění. Celosvětově má skupina 105 milionů klientů v 64 zemích, více než 160 000 zaměstnanců a aktiva pod její správou na konci roku 2017 přesáhla 1,44 bilionu eur.