Banky letos nemají zájem o eurové dluhopisy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Navzdory návratu ekonomiky eurozóny k mírnému růstu světové banky omezují vydávání dluhopisů v jednotné evropské měně. Letos dosáhne objem vydaných bankovních dluhopisů v eurech sto miliard dolarů, nejméně od vzniku společné měny.

Vyplývá to ze studie francouzské banky Société Générale. Ještě loni to bylo 120 miliard eur. „Vypovídá to o křehkosti současného ekonomického oživení,“ podotýká Suki Mann, kreditní stratég Société Générale. „Také to ukazuje limitovaný počet subjektů, vůči kterým chtějí mít banky v době rostoucí regulace nějakou expozici,“ dodal Mann.

Od začátku roku emitovaly banky po celém světě dluhopisy denominované v eurech jen za 71,2 miliardy eur, v loňském roce za stejné období to bylo 83,1 miliardy eur. Poptávka po euru, které za poslední půlrok vůči dolaru oslabilo o půl procenta, mezi bankami tak meziročně značně poklesla. Podle analytiků bankám více než letošní kurzový vývoj evropské měny vadí těžko předvídatelný vývoj v eurozóně.

Kurz dolaru k euruKurz dolaru k euru | E15

Propad emitování eurových dluhopisů bankami dokumentuje mnohem širší pokles bankovního financování. Především v Evropě, kde kombinace utahující se regulace, slabého růstu a bankovních bilancí stále vnímaných jako příliš velké nutí banky snižovat úroveň svého dluhu. Analytici jednohlasně souhlasí s tím, že je nesmysl nutit banky k úvěrování v době nejasného režimu budoucí regulace a přetrvávajícího ekonomického zpomalení.

Na začátku tohoto týdne nacenila americká investiční banka Goldman Sachs svůj sedmiletý eurový dluhopis v objemu 1,25 miliardy eur. Jde o první bond této banky denominovaný v euru od letošního ledna. Nabídka Goldman Sachs přišla podle Société Génerale po několikatýdenním suchu na trhu bankovních dluhopisů v eurech. Olly Sedgwick z Goldman Sachs pro deník Financial Times uvedl, že poptávka po obligacích bank stále existuje, chybí tam ale nabídka.

Další zahraniční emise?

Nový trend v korporátním financování – emise dluhopisů