Česká spořitelna začne nabízet bezkontaktní karty

Česká spořitelna začne od 3. října vydávat bezkontaktní karty

Česká spořitelna začne od 3. října vydávat bezkontaktní karty Zdroj: CTK

Česká spořitelna začne od 3. října vydávat bezkontaktní karty, které umožní platby do 500 korun bez zadání bezpečnostního kódu. ČS je podle ředitele kartového centra spořitelny Miloslava Křečana první bankou, která umožní bezkontaktní platby na terminálech několika významných tuzemských obchodníků. Citibank začala v Česku vydávat platební karty, které se nemusí vkládat do čtecího zařízení, už před prázdninami. Dosud ale chyběly terminály pro jejich přijímání.

Každá transakce nad částku 500 korun bude ověřována zadáním PIN kódu. „Hranice 500 korun je odhad mezi komfortem a bezpečností,“ podotkl Křečan. Bezkontaktní debetní karta bude mít stejné funkce jako standardní karta.

Bezkontaktně bude možné od října platit v síti prodejen Spar ČOS, vybraných prodejnách C&A, Baumax, v síti multikin Cinema City a pražských prodejnách Kauflandu. Od příštího roku spořitelna předpokládá nasazení bezkontaktních terminálů například i v obchodech Penny Market, Billa, Lidl, OBI, Kika nebo Datart.

„Bezkontaktní technologie instalované třeba v bezkontaktních hodinkách, přívěšku, mobilu nebo v plastové kartě hýbou nyní světem. Bezkontaktní karty po kartách s magnetickým proužkem a kartách s čipem znamenají novou éru v placení kartou, které bude jednoznačně rychlejší a jednodušší,“ uvedl Křečan. Česká spořitelna podle něj očekává, že za tři roky vydá tři miliony bezkontaktních karet.

Bezkontaktní platby je ve světě stále populárnější

Bezkontaktní technologie dává možnost zákazníkům platit přiložením karty do vzdálenosti pěti centimetrů od čtečky terminálu. Po pípnutí je transakce ukončena. Myšlenkou zavedení bezkontaktních karet se podle regionálního manažera asociace Visa Europe pro ČR Miloslava Kozlera již zabývají všechny tuzemské banky.

„Na základě praktických testů mohu potvrdit, že transakce prostřednictvím bezkontaktní karty je rychlá, jednoduchá a velmi pohodlná. Zaplacení zboží trvalo řádově pět vteřin. V bezkontaktních platebních technologiích vidím cestu ke snížení počtu hotovostních transakcí, a tím i větší komfort pro zákazníky,“ řekl šéfredaktor finančního serveru Měšec.cz Dalibor Chvátal.

Bezkontaktní platební technologie byla poprvé v Evropě představena ve Velké Británii v roce 2007 a nyní ji mohou zákazníci využívat v řadě evropských zemí, třeba na Slovensku nebo v Polsku. Bezkontaktní platby s využitím mobilních telefonů nyní testuje společný projekt, do kterého se v Česku zapojily Telefónica, Citibank, Komerční banka a čtveřice hypermarketů Globus.