ČNB poprvé od února 2020 zvedla úrokové sazby. Další růst může následovat ještě letos

Budova České národní banky v ulici Na příkopě

Budova České národní banky v ulici Na příkopě Zdroj: E15 Michael Tomeš

Bankovní rada České národní banky podle očekávání zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 0,5 procenta. Důvodem zvýšení sazeb jsou podle ekonomů především obavy z růstu inflace související s oživením ekonomiky. K dalšímu růstu sazeb by mohla ČNB podle analytiků přistoupit letos ještě dvakrát.

Rozhodnutí podpořili čtyři členové bankovní rady ČNB. Jeden člen žádal růst základní úrokové sazby dokonce o 0,5 procenta, dva členové hlasovali o zachování úrokových sazeb beze změny.

Na posledním měnovém jednání 6. května rada jednomyslně nechala úrokové sazby beze změny. Základní sazba tehdy zůstala na 0,25 procenta. Naposledy sazby rada změnila loni 7. května, kdy snížila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 0,25 procenta. Předtím snížila rada úrokové sazby dvakrát v březnu. Cílem bylo zmírnit dopady šíření koronaviru na ekonomiku. Před pandemií loni v únoru byla základní sazba na 2,25 procenta. Naposledy rada sazby zvýšila právě na únorovém zasedání v roce 2020. Květnová makroekonomická prognóza ČNB počítá se zhruba trojím zvýšením sazeb do konce letošního roku.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

Národní banka ukončila éru levných peněz a udělala první krok na cestě k normalizaci měnové politiky, reagoval na rozhodnutí hlavní ekonom společnosti BHS Štěpán Křeček. „Růst úrokových sazeb nedokáže okamžitě zabrzdit růst spotřebitelských cen. Dává nám však naději, že ceny v příštím roce porostou pomaleji než letos,“ dodal.

Očekávalo se, že ČNB bude první centrální bankou v regionu, která ke zvýšení sazeb přistoupí. Nakonec je ale v úterý předběhla maďarské národní banka, která vyhlásila zvýšení základní sazby u 0,6 procenta na 0,9 procenta a dodala, že je připravena přehodnocovat svou politiku každý měsíc. „ČNB nejspíš zvolí rozvážnější postup a podle našeho názoru bude pomaleji, než ji diktuje vlastní prognóza (do konce roku na jedno procento), zvyšovat úrokové sazby dál," předpověděla Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank.

„Je možné že budeme zvyšovat sazby na každém dalším měnovém zasedání, čímž se dostaneme na úroveň, kterou prognóza předvídá,“ uvedl po zasedání guvernér ČNB Jiří Rusnok. Podle něj rada nyní již nemá žádnou pochybnost o tom, že pandemie a její důsledky ve smyslu různých omezení jsou na ústupu.

ČNB také zvýšila lombardní sazbu o 0,25 procentního bodu na 1,25 procenta. Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů. Diskontní sazbu, na kterou jsou například navázána penále za nesplácené úvěry, ponechala beze změny na 0,05 procenta.