Evropská banka pro obnovu a rozvoj začne investovat v Řecku

Řecko

Řecko Zdroj: ctk/AP

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) začne investovat v silně zadluženém Řecku, aby podpořila reformní úsilí řecké vlády a přispěla k oživení řecké ekonomiky. Akcionáři EBRD schválili investování v Řecku do roku 2020.

Atény již v loňském roce požádaly, aby je EBRD zařadila mezi země, ve kterých působí. Celý proces však podle agentury Reuters zbrzdila nejistota spojená s lednovými parlamentními volbami v Řecku.

Prezident banky Suma Chakrabarti uvedl, že EBRD si u výše úvěrů pro Řecko nestanovila žádnou horní hranici. Dodal, že skutečný rozsah investic v Řecku bude záviset na podobě projektů. „Chceme aktivně přispět k reformě a oživení řecké ekonomiky,“ prohlásil.

Chakrabarti: Chceme aktivně přispět k reformě a oživení řecké ekonomiky

EBRD byla založena v roce 1991, aby pomáhala bývalým komunistickým zemím střední a východní Evropy a Sovětského svazu při přechodu k tržnímu hospodářství. V České republice již nějaký čas neinvestuje, protože země podle pravidel EBRD dosáhla dostatečného stupně transformace ekonomiky.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech ve výši 240 miliard eur (6,6 bilionu korun). Výměnou za úvěrovou pomoc muselo zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně. To prohloubilo hospodářskou recesi, zvýšilo nezaměstnanost a zhoršilo životní úroveň obyvatel.

Druhý záchranný program měl vypršet na konci února. Atény se však dohodly na jeho prodloužení o čtyři měsíce, a odvrátily tak hrozící kolaps bankovního sektoru. Řecko nicméně navzdory prodloužení programu čelí bezprostředním finančním problémům. Podle agentury Reuters se předpokládá, že tamní vládě nejpozději do konce března dojde hotovost.