Evropská unie má rekordní míru inflace. Přispívá Česko se svým třetím místem

Ursula von der Leyenová

Ursula von der Leyenová Zdroj: Reuters

Evropská unie
Evropská unie
Evropská unie
Evropská unie
5
Fotogalerie

Míra inflace v Evropské unii v únoru vystoupila na rekordních 6,2 procenta z lednových 5,6 procenta. Ve své zprávě to dnes oznámil evropský statistický úřad Eurostat. Česká republika má z celé unie třetí nejvyšší inflaci, a to rovných deset procent. Tak jako v minulých měsících i v únoru se na růstu cen podílely nejvíce energie.

V eurozóně míra inflace v únoru vystoupila na 5,9 procenta, zatímco v lednu činila 5,1 procenta.

Silný růst cen je patrný zejména při srovnání se situací před rokem. Loni v únoru byla roční míra inflace v EU na 1,3 procenta, zatímco v eurozóně činila 0,9 procenta.

Video placeholde
Jak se počítá inflace a najdete ve spotřebním koši • Videohub

Nejnižší míru inflace měly v únoru Malta s Francií, kde v obou případech činila 4,2 procenta. Následovaly Portugalsko, Finsko a Švédsko, ve všech těchto zemích inflace činila 4,4 procenta. Naopak nejvyšší inflaci měla Litva (+14,0 procenta), Estonsko (+11,6 procenta) a Česká republika s deseti procenty.

Ve srovnání s lednem roční míra inflace klesla ve dvou členských státech unie, ve zbývajících pětadvaceti se zvýšila.

Energie přispěly k celkové roční inflaci z 3,12 procentního bodu, následovaly služby (+1,04 bodu), dále kategorie potraviny, alkohol a tabák (+0,90 bodu) a neenergetické průmyslové zboží (+0,81 bodu).