Finanční byznys roste dvakrát rychleji než zbytek ekonomiky

Pobočka Raiffeisenbank

Pobočka Raiffeisenbank Zdroj: Aleš Pospíšil

Tuzemská UniCredit Bank, čtvrtá největší banka podle objemu aktiv, začala rozšiřovat svoji pobočkovou síť pomocí obchodních míst postavených na principu franšízy. První takovou pobočku banka otevřela na počátku listopadu v Otrokovicích a do konce roku by měly následovat tři nebo čtyři další, desítky dalších pak v roce 2011. Na dnešní tiskové konferenci o tom informovali představitelé banky. Ostatní tuzemské banky koncept poboček na principu franšízy nemají.
Centrála Komerční banky v Praze
Tuzemská Raiffeisenbank vykázala za první tři čtvrtletí letošního roku pokles čistého zisku o 15,5 procent na 1,37 miliardy korun. Celková aktiva banky vzrostla meziročně o necelá dvě procenta na 185,3 miliardy korun.
Pobočka banky Oberbank na náměstí I. P. Pavlova v Praze
5
Fotogalerie

Úvěrový boom dělá z finančnictví nejrychleji rostoucí odvětví tuzemského hospodářství.

Už ke konci října byla na počítadle zisků českých bank číslovka 64 miliard korun – stejně jako v dosud rekordním loňském roce. Tehdy si ovšem banky vydatně přilepšily, když se zbavily svých podílů v americké kartové společnosti VISA.

Letos se obchody tak dařily, že banky na stejný profit dosáhly i z běžného byznysu. Důvodem je úvěrový boom provázející rostoucí ekonomiku na všech frontách. Banky tak směřují k tomu, aby letošní rok završily jako vůbec nejúspěšnější v dosavadní finanční historii.

„Rostoucí poptávka po půjčkách je pro odvětví rozhodující. Sektor těží z realitního boomu, který se projevuje nejen v růstu počtu hypoték, ale také v objemu úvěrů na financování nemovitostí. Firmy také více investují, a to i ze stále ještě levných cizích zdrojů. Lidé mají rovněž větší zájem o finanční služby,“ říká hlavní ekonomka banky Raiffeisen Helena Horská.

Podle statistiků je tak bankovnictví a pojišťovnictví v Česku suverénně nejrychleji rostoucím odvětvím ekonomiky, které překonává i průmyslový boom. Finanční byznys ve třetím čtvrtletí meziročně nabobtnal o rovných devět procent, rostl tedy takřka dvakrát rychleji než zbytek ekonomiky. Finanční sektor tak v Česku posiloval nejrychlejším tempem za posledních pět let.

Pro byznys byl letos klíčový zájem o hypotéky. Těch si Češi jen oproti loňskému třetímu čtvrtletí nabrali bezmála o devět procent více. „Pro banky je to rozhodující druh úvěrů, který táhne byznys celého sektoru,“ dodává hlavní ekonom UniCreditu Pavel Sobíšek.

Objem nových úvěrů na bydlení za prvních deset měsíců roku dosáhl podle dat centrální banky 286 miliard korun. „Celoroční letošní výsledek bude velmi podobný loňskému číslu,“ soudí hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová.