Průměrná sazba hypoték v listopadu stoupla na 2,15 procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Peníze
Peníze
Bohatství, ilustrační foto
4
Fotogalerie

Průměrná úroková sazba hypoték v listopadu stoupla na 2,15 procenta z říjnových 2,10 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Loni v listopadu a prosinci byla sazba na minimu 1,77 procenta. Loni v prosinci začal platit zákon o spotřebitelském úvěru a velké banky v této souvislosti ohlásily růst sazeb. Letos začala zdvihat sazby také Česká národní banka.

Růst sazeb nemá za následek upadání zájmu o hypotéky. Proti říjnu vzrostly objemy i počty poskytnutých hypotečních úvěrů. V jedenáctém měsíci si pro hypoteční úvěr přišlo do bank 9466 klientů, o 800 lidí více než v říjnu. Objemy vzrostly o 1,5 miliardy na 19,46 miliardy korun.

„Sazby hypotečních úvěrů se dále zvyšují pozvolným tempem. Maximální rozdíl mezi průměrnými sazbami jednotlivých bank přispívajících do Hypoindexu je již několik měsíců velmi nízký a ani listopadové zvýšení sazeb ČNB jej příliš nerozhodilo. I z toho je zřejmé, jak se banky vzájemně velmi bedlivě sledují a žádná z nich nechce prudkým zvýšením sazeb přijít o stále velmi dobré objemy nových obchodů,“ komentoval vývoj na trhu hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl.

V listopadu roku 2016 si lidé v období rekordně nízkých sazeb sjednali téměř o 5000 hypotečních úvěrů více. Objemy byly v meziročním srovnání vyšší zhruba o deset miliard korun. V rámci letošního roku jsou však objemy a počty nejvyšší za posledních pět měsíců.

Za vyšším listopadovým zájmem o hypotéky mohou rostoucí sazby, protože se očekává, že centrální banka v příštím roce opět bude základní sazbu zvedat a růst sazeb tedy pokračovat, řekl ČTK analytik společnosti Chytrý Honza Daniel Horňák. Druhým důvodem je doporučení ČNB, které banky pomalu vkládají do svých metodik, a jímž znatelně zpřísňují poskytování úvěrů. Lidé mají zkrátka strach, že pokud si nevezmou hypotéku nyní, příští rok na ni nemusí dosáhnout, dodal.

Kvůli očekávanému zvyšování sazeb doporučuje obchodní ředitel finančních služeb Next Reality Jiří Vágner s koupí či prodejem neotálet. „Za posledních 12 měsíců sice vzrostla úroková míra téměř o čtyři desetiny procenta, ale my přesto zatím nezaznamenáváme oslabení poptávky po nemovitostech. K tomu podle nás začne docházet až ve druhém kvartálu roku 2018,“ doplnil výkonný ředitel realitní kanceláře Reality IQ Ondřej Mašín.

Hypoteční trh nyní žije zdražováním. Během listopadu se ke zvyšování úrokových sazeb přidaly další banky. Kvůli zvýšení základních úrokových sazeb ČNB zdražila hypotéky i Česká spořitelna, Komerční banka, Raiffeisenbank a Hypoteční banka.