Finanční šéf Světové banky se vzdá milionů. Chce uklidnit zaměstnance

Bertrand Badré

Bertrand Badré Zdroj: Profimedia.cz

Finanční ředitel světové banky Bertrand Badré se vzdá odměny vy výši 94 tisíc dolarů, zhruba dvou milionů korun. Zřejmě tak chce uklidnit zaměstnance banky, které zpráva o odměně pobouřila. Badré je totiž zodpovědný za velkou část úsporných opatření.

Prezident SB Jim Kim čelí kritice zaměstnanců od okamžiku, co oznámil, že plánuje radikální reorganizaci struktury banky a snížení nákladů do roku 2017 o 400 milionů dolarů. Peníze chce použít na rozvojové projekty. Kvůli úsporám však zřejmě bude muset SB i snižovat počet zaměstnanců. O tom, že se Badré odměny vzdá, informovala agentura Reuters.

Kim se rozhodl přistoupit k masivní reorganizaci instituce, jejímž cílem je bojovat s chudobou, protože doufá, že se tak stane výkonnější a schopnější. Změny ve struktuře banky, jejího interního financování a jejího zaměření, však způsobily mezi zaměstnanci zmatky a podkopaly jejich morálku.

Zaměstnanci si stěžují na všeobecný nedostatek informací o změnách, na nejasnosti ve způsobu vedení a ve věci interního rozpočtu a obávají se propouštění. Minulý týden navíc zaměstnance rozčílila zpráva, že v době úspor Badré, který přešel do SB loni v březnu ze Société Générale, dostal ke svému platu, který loni činil 379 tisíc dolarů, odměnu.

Protestních 15 minut

Badrého rozhodnutí vzdát se odměny oznámil Kim při setkání se zaměstnanci banky a jeho prohlášení podle agentury Reuters, která se odvolává na zdroje z místa, vyvolalo aplaus. Minulý týden zaměstnanci na protest proti vyplácení tučných odměn zastavili na 15 minut práci.

Kim rovněž na setkání zaměstnanců vyzdvihl pokrok, který banka učinila v posledních měsících, včetně příslibu 400 milionů USD na boj proti šíření eboly. Uznal také, že se bude muset více věnovat zaměstnancům a vyslechnout si jejich stížnosti a obavy.

Badré je jedním ze čtyř vysokých představitelů banky, kteří mají ke svému platu dostat odměnu. Jména dalších tří zveřejněna nebyla.