Fúze německé a londýnské burzy se blíží

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Spojení Deutsche Börse a britské London Stock Exchange začíná nabývat reálnějších obrysů. V Nizozemsku byla založena společnost s názvem Stichting HLDCO123, která má zajistit technickou stránku spojení burz. Nástroj v podobě nadace Stichting se přitom paradoxně používá ke zmaření nájezdnických snah o převzetí firmy.

Spojením Deutsche Börse a LSE vznikne společnost o hodnotě téměř 700 miliard korun. Cílem fúze je vytvořit regionálního hegemona, který může konkurovat asijským a americkým akciovým parketům. Firmy již potvrdily, že budoucí holdingová společnost bude sídlit v Londýně a bude podléhat regulaci britských úřadů. Jejím šéfem se stane současný šéf Deutsche Börse Carsten Kengeter. Nizozemská nadace tak zřejmě potřebám fúze poslouží jen krátkodobě.

Stichting HLDCO123 byla založena 7. března. Tajemnice LSE Lisa Condronová a šéf firemní strategie v Deutsche Börse Marcus Lehmann jsou podle Wall Street Journal, který se odvolává na nizozemské regulátory, jedinými členy představenstva. Nizozemská nadace je také jediným akcionářem v britské společnosti HLDCO123, která byla registrována o dva dny později.

Stichting se v posledních letech stal oblíbeným nástrojem firem snažících se zabránit nepřátelskému převzetí. Tato entita nemá žádné právní majitele a může tak vetovat snahy o převzetí či skrýt aktiva před dosahem nájezdníků. Loni se takto ubránil nizozemský výrobce léků Mylan nájezdu Teva Pharmaceutical Industries za 40 miliard dolarů.

Analytici očekávají, že oficiální oznámení o spojení obou burz přijde ještě tento týden. Konkurenti čekají, zda se firmy budou muset zbavit některých dceřinek. Deutsche Börse minulý týden prodala svůj americký opční byznys firmě Nasdaq. Hongkongská a singapurská burza zase krouží kolem Baltské burzy, která sídlí v Londýně a je globálně důležitá pro přepravní byznys.