Hedgeové fondy sázejí na růst cen kukuřice

sucho v USA

sucho v USA

Devět dolarů a více za jeden bušl kukuřice (přibližně 25,4 kilogramu) – takový je růst, se kterým počítají velcí hráči na komoditním trhu. Nejhorší sucho ve Spojených státech za posledních padesát let totiž decimuje letošní globální sklizeň.

Cena standardních futures kontraktů na kukuřici s dodáním příští měsíc vzrostla od začátku června již o polovinu a minulý týden se dostala na nové maximum 8,28 dolaru za bušl. Na trhu opcí se ale hromadí objednávky hedgeových fondů a dalších velkých investorů, které naznačují další růst cen nad současný rekord.

Počet call opcí, které by majitele oprávnily koupit v prosinci kukuřici za devět až dolarů, vzrostl v červenci třináctkrát. Vyplývá to z údajů chicagské komoditní burzy CME Group.

Kvůli extrémnímu suchu na americkém Středozápadě kukuřice za poslední měsíc vyschla tak, že 48 procent osázených ploch dostalo hodnocení kvality „špatné“ a „velmi špatné“. Podle týdenní zprávy amerického ministerstva zemědělství je to nejhorší kvalita úrody od roku 1988.

Jistý bankéř řekl agentuře Bloomberg, že komoditní obchodní domy a odběratelé kukuřice používají opce ve velmi hojném počtu. „Odběratelé kukuřice akcelerují své zajišťovací operace proti růstu cen,“ uvedl.

„Ano, někteří obchodníci se zjevně snaží minimalizovat své riziko,“ uvedl Luke Chandler, šéf výzkumu zemědělských komodit v Rabobank. „Když jim došlo, jak významný ten růst cen je, začali se hrnout do zajišťovacích operací,“ dodal Chandler.

Americké ministerstvo zemědělství již minulý měsíc snížilo očekávaný výnos kukuřičných polí o dvanáct procent na 12,97 miliardy bušlů. A makléři předpokládají, že rezort v příští týdenní zprávě o vývoji nabídky a poptávky na trhu s kukuřicí opět sníží očekávanou úrodu.

Greg Page, generální ředitel společnosti Cargill, která patří k největším světovým obchodníkům se zemědělskými komoditami, v rozhovoru pro televizi CNBC uvedl, že americká sklizeň kukuřice by nyní mohla být jedenáct miliard bušlů nebo i méně.

„Máme tu velmi vážný problém,“ dodal. Analytici banky Goldman Sachs minulý týden snížili předpověď americké sklizně na 10,75 miliardy bušlů s očekávanou cenou devět dolarů za bušl. „Míříme k devíti dolarům a deset nebo dokonce jedenáct není vyloučeno,“ sdělili agentuře Bloomberg makléři obchodující s kukuřicí.