JP Morgan a Credit Suisse zaplatí pokutu přes 400 milionů dolarů

JP Morgan

JP Morgan Zdroj: profimedia.cz

Banky JP Morgan Chase a Credit Suisse zaplatí ve Spojených státech pokutu v celkové výši 417 milionů dolarů (8,4 miliardy korun). Urovnají tím federální civilní žaloby, které je vinily z podvádění investorů prostřednictvím prodejů neprůhledných a rizikových hypotečních dluhopisů před finanční krizí roku 2008. Oznámila to dnes americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC).

Dohoda o stažení žalob na obě banky je dalším případem snahy amerických úřadů stíhat finanční instituce za to, že před krizí nabízely dluhopisy sestavené z rizikových hypoték, jejichž cenový propad vedl k vypuknutí a prohlubování hypoteční a finanční krize. V roce 2010 zaplatila Goldman Sachs za urovnání podobné žaloby SEC 550 milionů dolarů.

SEC uvedla, že JP Morgan neinformovala investory, že prodávané hypoteční dluhopisy jsou v podstatě nedobytné. Obě banky také podle komise nedostatečně informovaly o praktikách, které jim z těchto papírů umožňují profitovat.

JP Morgan zaplatí SEC 296,9 milionu dolarů a Credit Suisse 120 milionů. Obě banky však v rámci dohody nepřiznaly ani nepopřely vinu. Peníze budou vyplaceny investorům, sdělila SEC.