Končí konkurz 1. Družstevní záložny, zmizely tři miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Po 11 letech končí konkurz největší české kampeličky. Ostravská 1. Družstevní záložna rozdělila mezi 20 tisíc klientů 250 milionů korun, většina peněz - přes tři miliardy - se ale nenašla. Uvedla to dnes Česká televize (ČT), podle níž se asi 1500 lidí výplaty nedožilo. Klienti dostali jen sedm procent svých pohledávek, často prý jen desetikoruny.

Peníze, které si věřitelé ani dědici nevyzvedli, zůstanou tři roky v soudní úschově v Ostravě, poté propadnou státu, dodala televize. Záložna zkrachovala na konci roku 2000. „V současné době je vyplaceno 99 procent věřitelů a zbývá pouze necelé jedno procento, které si částky nevyzvedlo, nebo dotyční zemřeli,“ citovala ČT konkurzní správkyni záložny Věru Záděrovou. Největší pohledávka záložny byla podle Záděrové v její dceřiné společnosti Družstevní holding, která však byla také v konkurzu.

Kvůli krachu kampeličky podle ČT nikdo ve vězení není. Předseda představenstva Miroslav Kalinský dostal devítiletý trest a dalších sedm obžalovaných od čtyř do osmi let, všichni se ale odvolali a čeká se na rozhodnutí vrchního soudu.

O peníze v tomto případě podle ní přišli hlavně větší vkladatelé a stát. Lidé, kteří měli v záložně částky do 400 tisíc korun, prosadili změnu zákona a dostali 90 procent od státního zajišťovacího fondu, v konkurzu pak uplatnili zbytek.