Libovolná kombinace bankovek při výběru. Novinku zavede Air Bank

Bankomat Air Bank

Bankomat Air Bank Zdroj: E15

Air Bank přichází s bankomaty, které umožní výběr konkrétní hodnoty bankovek. Klienti si tak přímo nakombinují bankovky, ve kterých budou chtít peníze vybrat. Kromě Prahy nabídne Air Bank tuto novinku například v Brně, Ostravě, Českých Budějovicích a ve Zlíně. Uvedl to server iHNed.cz.

Air Bank je z finanční skupiny PPF, jejímž hlavním akcionářem je nejbohatší Čech Petr Kellner. Banka se chystá vstoupit na trhu na přelomu září a října.

V tuzemské bankomatové síti půjde o novinku, protože nyní lidé kombinaci vybíraných bankovek nemůžou ovlivnit. Při výběru větších částek klient dostane nejčastěji dvoutisícovky a tisícikoruny. Když ale větší bankovky „dojdou“, někdy bankomat vydá požadovanou sumu ve dvoustovkách nebo dokonce stokorunách, napsal iHNed.

„Víme, že většinu lidí neskutečně obtěžuje, že jim bankomaty vydávají velké bankovky, se kterými se nedá platit za drobné nákupy. Proto jsme se rozhodli umožnit každému, kdo přijde k našemu bankomatu, vybrat si peníze, které potřebuje a ne hotovost, kterou mu vydá bankomat podle svého nastavení,“ řekl serveru mluvčí Air Bank Rostislav Kocman.

Kocman upřesnil, že bankomaty budou vydávat bankovky v hodnotách 200, 500, 1000 a 2000 korun. „Stokorunu jsme se nakonec rozhodli nezařadit. Důvodem je to, že by nabídka pěti různých nominálů na obrazovce mohla být pro lidi, kteří hůře vidí problém,“ doplnil Kocman.

Air Bank zahájí provoz jako plnohodnotná banka včetně pobočkové sítě. Zpočátku bude nabízet běžné a spořicí účty včetně transakcí a elektronického bankovnictví. V první polovině příštího roku nabídne úvěrové produkty a v roce 2013 hypotéky a investiční produkty. Během prvního roku činnosti chce získat 70 tisíc klientů. Na počátku nabídne služby na osmi až 12 pobočkách v Praze, Brně, Ostravě, Ústí nad Labem, Liberci, Plzni, Českých Budějovicích a ve Zlíně.