Malý rybníček českých insolvencí. Správkyně Sberbank řeší i část odkazu Michala Mičky

Na stole insolvenční správkyně Jiřiny Lužové se sešly dvě kauzy tuzemského byznysu uplynulých dvou let. Bankrot ruské Sberbank a pád módního impéria byznysmena Michala Mičky.

Na stole insolvenční správkyně Jiřiny Lužové se sešly dvě kauzy tuzemského byznysu uplynulých dvou let. Bankrot ruské Sberbank a pád módního impéria byznysmena Michala Mičky. Zdroj: Michael Tomeš, E15

Nevelký český trh vytváří na pracovních stolech tuzemských insolvenčních správců pozoruhodné konstelace. Na jednom z nich se sešly dvě výrazné kauzy tuzemského byznysu uplynulých dvou let: bankrot ruské Sberbank a pád módního impéria byznysmena Michala Mičky. Pojítkem je matadorka domácí insolvenční scény Jiřina Lužová, které soud pověřil částečným řešením insolvence jedné z dcer někdejší Mičkovy módní skupiny C2H. V závěru května jí pak pověření dále rozšířil. 

„V tomto insolvenčním řízení jsem byla jmenována oddělenou insolvenční správkyní pro účely vedení dvou konkrétních soudních sporů. Vyplácení věřitelů či jakákoli jiná činnost v rámci insolvenčního řízení je zcela mimo moji pravomoc,“ uvádí pro E15 insolvenční správkyně Jiřina Lužová.

Důvodem angažmá jsou spory ohledně velikosti majetkové podstaty, tedy balíku aktiv určených k výplatě věřitelů společnosti C2H Support, která Mičkovým firmám zajišťovala byznysovou podporu. Jen tato dceřiná firma Mičkovy skupiny C2H dluží kolem stovky milionů korun. Insolvenčním správcem, který má za úkol vyplatit Mičkovy věřitele, nicméně zůstává Jan Mašek.

Lužová přibrala Mičkovu firmu ke své agendě čítající vedle padlé Sberbank i bývalou česko-ruskou ERB bank, jejíž insolvence probíhá vzhledem k soudním sporům vedeným mimo jiné i kvůli obtížně dobytným ruským pohledávkám už šestým rokem.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!