Tanec kolem 60 miliard. Věřitelé Sberbank žádají své peníze, vyplácet se ale zatím nebude

Někteří z větších věřitelů padlé Sberbank se začínají aktivně hlásit o své peníze.

Někteří z větších věřitelů padlé Sberbank se začínají aktivně hlásit o své peníze. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Někteří z větších věřitelů padlé Sberbank se začínají aktivně hlásit o své peníze. Motivací jsou vyšší desítky zdánlivě bezprizorních miliard korun v kase získané z prodeje majetku likvidované banky, stejně jako vysoká inflace v Česku, která jim měsíc co měsíc jejich pohledávky dramaticky znehodnocuje. Své peníze tak žádají zpět co nejrychleji formou takzvaného částečného rozvrhu. V jeho rámci se věřitelé mohou dostat ke svým penězům ještě před ukončením insolvenčního řízení. Podle insolvenční správkyně by věřitelé na své pohledávky mohli dosáhnout během podzimu. Potřebný návrh ale zatím nebyl podán. 

„V majetkové podstatě Sberbank by se měly nacházet finanční prostředky ve výši okolo 57 miliard korun,“ uvádí insolvenční právník Michal Žižlavský zastupující věřitelskou firmu NovaTech, která má vůči Sberbank pohledávku na prahu 150 milionů korun.

„Přestože si je věřitel vědom náročnosti výkonu funkce insolvenčního správce v tomto insolvenčním řízení, je přesvědčen, že by správkyně měla věřitele transparentně informovat, zda má za to, že jsou splněny podmínky pro podání návrhu na povolení částečného rozvrhu,“ dodává Žižlavský. 

Insolvenční zákon ve zkratce praví, že návrh na výplatu věřitelům může správce podat kdykoli, až se podaří rozprodat dostatečná část majetku. Poté co Česká spořitelna v dubnu zaplatila za balík úvěrů Sberbank přes 41 miliard a z majetku padlé banky se podařilo za stamiliony korun prodat i sérii firemních dluhopisů, zbývá už jen zpeněžit balík špatných úvěrů v tržní hodnotě nižších stovek milionů korun.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!