Merrill Lynch se obává dalších úmrtí, zkoumá pracovní podmínky zaměstnanců

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Michael Gray

Společnost Bank of America Merrill Lynch prošetřuje pracovní podmínky svých mladých zaměstnanců poté, co byl minulý týden jeden z jejích stážistů nalezen mrtev ve svém londýnském bytě. Jedenadvacetiletý německý student Moritz Erhardt údajně před svou smrtí pracoval 72 hodin beze spánku.

Příčina smrti zatím zůstává neznámá. Erhardtovo úmrtí nicméně vyvolalo otázky ohledně toho, kdo je zodpovědný za dlouhou pracovní dobu ambiciózních studentů a absolventů, kteří se během stáží snaží podávat výkony na hranici svých možností, aby si zajistili dobře placená místa v bankovním sektoru.

Mluvčí Bank of America uvedl, že firma sestavila pracovní skupinu, která přezkoumá „všechny aspekty našich pracovních praktik se zvláštním důrazem na mladé pracovníky“. „Naší bezprostřední prioritou je udělat maximum pro podporu Erhardtovy rodiny, našich stážistů a zaměstnanců v tomto mimořádně obtížném období,“ dodal.

Podle bývalých stážistů je ve finančním sektoru v Londýně a New Yorku běžné pracovat 20 hodin denně a trávit v práci i víkendy. Mnozí stážisté však připouští, že tráví v práci hodně času z vlastní vůle, protože chtějí prokázat své schopnosti.

Právníci upozorňují, že firmy mají zákonnou povinnost zajistit zaměstnancům včetně stážistů, že nebudou vystaveni zdravotním a bezpečnostním rizikům. Varují, že v opačném případě mohou firmy čelit trestnímu stíhání a vysokým pokutám.