Michl se ujímá vlády v ČNB. Bankovní rada pod jeho vedením asi přestane zvyšovat sazby

Aleš Michl a noví členové bankovní rady Karina Kubelková, Jan Frait a Eva Zamrazilová (viceguvernérka).

Aleš Michl a noví členové bankovní rady Karina Kubelková, Jan Frait a Eva Zamrazilová (viceguvernérka). Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

Česká národní banka má ode dnešního dne na dalších šest let nového guvernéra. Jiřího Rusnoka vystřídal dosavadní člen rady Aleš Michl. A spolu s ním se v bankovní radě objevují i tři nová jména. S velkou pravděpodobností půjde nejen o změnu personální. Michl má na měnovou politiku odlišné názory, což se poslední rok projevovalo tím, že ani jednou nehlasoval pro zvýšení úrokových sazeb. A nový pohled mohou do bankovní rady přinést i nováčci.

Michl v prohlášení u příležitosti nástupu do funkce označil za svou prioritu snižování inflace. „Cenovou stabilitu, tedy udržování nízké a stabilní inflace, budeme nadále zajišťovat prostřednictvím režimu cílování inflace,“ uvedl.

„Obecně bych od nové bankovní rady očekával opatrnější přístup. Je pravděpodobné, že oproti té předchozí bude reagovat spíše se zpožděním a umírněnějšími pohyby úrokových sazeb. Zvýšení sazeb o jeden procentní bod a více na jednom jediném zasedání jsou tak nejspíše již minulostí,“ uvedl ekonom Komerční banky Martin Gürtler.

Podobného názoru jsou i ostatní oslovení experti, včetně například hlavního ekonoma České bankovní asociace Jakuba Seidlera. „Vzhledem k současné vysoké úrovni úrokových sazeb se zdá nejpravděpodobnější, že nová bankovní rada po určitou dobu již úrokové sazby měnit nebude. S tím v tuto chvíli trh vesměs počítá, ačkoli v tržních sazbách je zaceněno do konce roku ještě nepatrné malé zvýšení sazeb o čtvrt procentního bodu,“ řekl.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!