Na Řecko doplatila i Komerční banka

Komerční banka

Komerční banka Zdroj: ctk

Bankrotující Řecko vystavuje účet i v Česku. Kdyby Komerční banka nedržela tyto problémové dluhopisy, vydělala by letos v pololetí meziročně více. Musela ale odepsat 1,7 miliardy korun, tedy více než pětinu hodnoty řeckých obligací, takže jí klesl zisk o 15,5 procenta. Banka v pololetí vydělala 5,48 miliardy korun. Bez jednorázových vlivů by zisk stoupl na 6,8 miliardy korun.

Ještě tvrději dopadl řecký problém na mateřskou Société Générale, která byla do pomoci Řecku přímo zapojena. Té klesl zisk o 31 procent na 747 milionů eur. Société Générale kvůli Řecku odepsala 365 milionů eur.

Akcie obou bank se včera na trzích dostaly pod prodejní tlak. Komerční banka klesala během dne o dvě procenta, Société Générale padala až o sedm procent, následně se ztráty snížily.Odpis hodnoty řeckých dluhopisů v Komerční bance částečně zastínil poměrně slušné hospodaření. Vklady v bance vzrostly skoro o dvě procenta, o solidních devět procent přidaly i úvěry. Klesly rovněž náklady na úvěrové riziko. Poptávka po úvěrech ze strany domácností i podniků stoupla hlavně ve druhém čtvrtletí.

„Tento trend potvrzuje relativně úspěšné tempo oživování české ekonomiky. Na druhé straně však stále vnímáme rizika pro vývoj v následujících měsících, v současnosti vyplývající hlavně z problémů státního dluhu v několika zemích v Evropě i jinde,“ komentoval výsledky generální ředitel KB Henri Bonnet. Komerční banka má v portfoliu kromě řeckých dluhopisů za zhruba pět miliard korun také osm miliard korun v italských státních dluhopisech. V polských státních dluhopisech má sedm miliard a přes pět miliard korun také ve slovenských obligacích.

5,5 miliardy korun vydělala Komerční banka v prvním pololetí, meziročně o 15,5 procenta méně. Bez jednorázových vlivů, zejména odpisu více než pětiny hodnoty řeckých obligací by zisk stoupl na 6,8 miliardy
Ach, ti Řekové. To by si mohl říci šéf Komerční banky Henri Bonnet. Odpis 1,7 miliardy korun, více než pětiny hodnoty řeckých obligací držených Komerční bankou, částečně zastínil jinak slušné hospodaření podniku. Vklady vzrostly skoro o dvě procenta a o solidních devět procent přidaly i úvěry

Včerejší vývoj KBVčerejší vývoj KB