Komerční bance klesl zisk. Srazily ji řecké dluhopisy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Komerční bance v prvním pololetí klesl čistý zisk o 15,5 procenta na 5,48 miliardy korun. Pokles způsobilo zaúčtování snížené hodnoty řeckých vládních dluhopisů ve výši 1,663 miliardy korun, oznámila dnes banka, která patří k největším bankovním skupinám v České republice.

„Čistý zisk byl na druhou stranu poprvé podpořen příspěvkem z nové akvizice společnosti SG Equipment Finance. Čistý zisk očištěný o jednorázové vlivy stoupl o 7,5 procenta na 6,8 miliardy korun,“ uvedla banka. K nárůstu očištěného zisku přispěl zejména meziroční pokles nákladů rizika z úvěrování.

Analytici J&T Banky hodnotí zveřejněné výsledky negativně. Provozní výkonnost sice zůstává poměrně dobrá, nicméně obzvláště v současném tržním sentimentu bude tak výrazný odpis dluhopisů podle analytiků vnímán negativně a to především v souvislosti s dopadem na dividendu ze zisku roku 2011. Na druhou stranu banka odepsala přibližně 30 procent své expozice vůči řeckým vládním dluhopisům drženým na bankovní knize a mělo by se tak jednat o jednorázovou akci, která by se nemusela v příštích čtvrtletích opakovat. Pozitivně analytiky překvapil solidní růst úvěrů a klientských vkladů.

Čisté úrokové výnosy, které mají největší podíl na celkových výnosech, vzrostly o 2,2 procenta na 10,9 miliardy korun. Skupina zaznamenala nárůst díky vyšším objemům poskytnutých úvěrů i depozit. Výsledek naopak nepříznivě ovlivnilo zvýšení povinného odvodu do Fondu pojištění vkladů. Průměrná čistá úroková marže zůstala stabilní na 3,3 procenta.

Druhé čtvrtletí přineslo naději, trvá však riziko státních dluhů

Banka uvedla, že během druhého čtvrtletí zaznamenávala mírné oživování poptávky po úvěrech jak ze strany občanů, tak ze strany podnikatelských klientů. „Tento trend, zdá se, potvrzuje relativně úspěšné tempo oživování české ekonomiky. Na druhou stranu však stále vnímáme rizika pro vývoj v následujících měsících, v současnosti vyplývající hlavně z problémů státního dluhu v několika zemích v Evropě i jinde,“ komentoval výsledky generální ředitel KB Henri Bonnet.

Kapitálová přiměřenost dosáhla 16,1 procenta a poměr úvěrů a vkladů činil 74,3 procenta. Komerční banka je tak podle svého vedení velmi dobře připravena na splnění zvýšených požadavků na kapitál a likviditu po zavedení regulačního rámce Basilej III.

Ke konci června 2011 obsluhovala Skupina KB 2,67 milionu klientů. Samotná Komerční banka měla 1,577 milionu klientů, z toho 1,312 milionu byli občané. Dalších 266 tisíc zákazníků bylo z řad podnikatelů, firem a korporací. Modrá pyramida obsluhovala 669.000 zákazníků a penzijní připojištění u Penzijního fondu KB využívalo skoro půl milionu občanů.

Klienti Komerční banky měli k dispozici 396 bankovních poboček, 686 bankomatů a plnohodnotné přímé bankovnictví podporované dvěma telefonními centry. Téměř dvě třetiny (65 procent) jejích klientů využívaly alespoň jeden kanál přímého bankovnictví jako je internet nebo telefonní bankovnictví.

Zklamaly i výsledky většinového vlastníka

Čistý zisk francouzské Société Générale, většinového vlastníka KB, klesl ve druhém čtvrtletí o 31 procent na 747 milionů eur (18,3 miliardy korun) a výsledky výrazně zaostaly za odhady analytiků. Důvodem poklesu byly náklady související s řeckými dluhopisy.

Z největších konkurentů vykázala Česká spořitelna v pololetí konsolidovaný čistý zisk 7,21 miliardy korun. Ostatní velké tuzemské banky zatím výsledky za první pololetí nezveřejnily. Akcie Komerční banky se v úterý na pražské burze obchodovaly kolem 3770 korun.