O stavební spoření je zase zájem, o pětinu větší jak loni

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Stavební spořitelny letos ke konci září uzavřely téměř 364 tisíc nových smluv o stavebním spoření, což byl ve srovnání se stejným obdobím roku 2013 nárůst o pětinu. Vyplývá to z dat, které zveřejnilo ministerstvo financí.

Průměrná cílová částka u nových smluv ovšem klesla meziročně zhruba o 49 tisíc korun na 332 tisíc korun. Částka přitom vyjadřuje budoucí záměry zákazníka, tedy kolik si hodlá naspořit nebo půjčit na bydlení.

Celkový počet smluv o stavebním spoření přitom nepřetržitě klesá od roku 2003. Ke konci září bylo uzavřeno celkem 3,88 milionu smluv, což je o zhruba 185 tisíc smluv méně než ke konci roku 2013.

Objem i počet úvěrů podle statistik ministerstva financí za tři čtvrtletí klesl. Spořitelny evidují ke konci září necelých 770 tisíc úvěrů, tedy o 45 tisíc méně než na konci loňského roku. Celkový objem úvěrů klesl od počátku roku o 9,7 miliardy na 251,8 miliardy korun. Poměr objemu úvěrů a naspořené částky stoupl na 61,7 procenta.

Ze statistik dále vyplývá, že ministerstvo letos stavebním spořitelnám zatím vyplatilo roční zálohu státní podpory za loňský rok 4,645 miliardy korun. Loni na státní podpoře úřad vyplatil 4,953 miliardy korun.

Vyplatí se spořit u stavební spořitelny?