Platforma na půjčky Zonky dospěla. Z inkubátoru míří do skupiny Home Credit

Home Credit

Home Credit Zdroj: Martin Pinkas

Home Credit Bank
Home Credit
3
Fotogalerie

Startupový inkubátor CreativeDock převedl půjčkovou platformu Zonky do skupiny Home Credit. Současně se mění šéf projektu. Obě strany se dohodly nekomentovat majetkové vyrovnání.

Za první rok a půl si lidé přes Zonky navzájem půjčili 600 milionů korun. Přes službu půjčuje peníze přes 10 tisíc lidí. Nejčastěji se půjčuje na refinancování dražších bankovních úvěrů, koupi auta a vybavení do domácnosti nebo rozjetí vlastního podnikatelského projektu.

Zonky bude ve skupině Home Credit třetí samostatnou finanční značkou vedle Home Creditu a Air Bank. A je současně třetím startupem, který pro ni CreativeDock na klíč postavil a rozjel. Rádce pro nákup ojetých aut Autotým a platební metoda Kupnajisto přešly do skupiny minulý rok.

„Pod značkou Zonky jsme chtěli postavit službu, která důkladně otřese zažitými nešvary půjčování v Česku,“ uvedla šéfka projektu Lucie Tvarůžková. Nyní se vrací do CreativeDocku, kde bude rozjíždět projekt v oboru pojišťovnictví. V Zonky bude do poloviny roku působit jako poradce. Na pozici šéfa Zonky ji vystřídá Pavel Novák. Ten se vrací z Ruska, kde měl poslední tři roky na starost rozvoj e-commerce v maloobchodní síti Eldorado.

CreativeDock pracoval na projektu tři roky a skrze Zonky přinesl do Česka koncept takzvaného peer-to-peer lendingu. Peníze si vzájemně mezi sebou půjčují lidé, Zonky je propojuje tak, aby byla chráněna anonymita obou stran, stanovuje úrok a hlídá pravidla hry. Služba funguje pouze online, bez poboček a mnoha zaměstnanců, takže průměrné úroky na Zonky jsou nižší než v bankách. Zonky.cz funguje od června 2015.

Home Credit, založený v roce 1997 v Česku, je jedním z předních poskytovatelů spotřebitelského financování ve střední a východní Evropě, Společenství nezávislých států a Asii. Majoritním vlastníkem (88,6 procenta) je PPF, jedna z největších investičních skupin ve střední a východní Evropě. Hlavním majitelem PPF je nejbohatší Čech Petr Kellner. Minoritním akcionářem Home Creditu (11,4 procenta) je investiční holdingová společnost EMMA OMEGA vlastněná Jiřím Šmejcem.

Pořiďte si magazín E15 Premium s tématem Fintech revoluce.