PPF definitivně vyklízí ruský bankovní trh, prodala zbylou polovinu tamního Home Creditu

PPF se zbavila zbývajícího podílu v ruské Home Credit  Finance Bank, HCFB, Home Credit

PPF se zbavila zbývajícího podílu v ruské Home Credit Finance Bank, HCFB, Home Credit Zdroj: profimedia.cz

Investiční skupina PPF a její společnost Home Credit dokončily prodej svého zbývajícího podílu 49,5 procenta v ruské Home Credit & Finance Bank (HCFB) včetně některých dceřiných společností. Znamená to odchod PPF a Skupiny Home Credit z ruského bankovního trhu. Plnou vlastnickou kontrolu nad HCFB převzala skupina individuálních investorů, oznámila PPF.

PPF a Home Credit již v předchozích měsících prodaly novým akcionářům v čele s Ivanem Tyryškinem 50,5 procenta HCFB a ti nad bankou převzali manažerskou kontrolu.

„Transakce je v souladu s regulatorními podmínkami platnými v Ruské federaci a proběhla řádným způsobem tak, aby byla zajištěna kontinuita pro zaměstnance i klienty banky HCFB, která stabilně vykazuje dobré ekonomické výsledky,“ uvedl mluvčí PPF Leoš Rousek.

Tyryškin podle PPF výrazně přispěl k budování základů moderních finančních trhů v Rusku jako generální ředitel burzy RTS. Investoval rovněž do řady předních ruských fintechových společností, které dokázal rozvíjet. Je jedním ze zakladatelů SPB burzy. Nyní stojí v čele její správní rady a patří k významným akcionářům této burzy, která je jednou z největších platforem pro veřejné obchodování fintechových firem v regionu.