Přezkum pohledávek Sazky je u konce, je jich za 11 až 12 miliard

Sazka

Sazka Zdroj: Michael Tomes, E15

Před Městským soudem v Praze dnes dalším, zvláštním jednáním skončil přezkum pohledávek věřitelů přihlášených za Sazkou. Celkem z přihlášených pohledávek za Sazkou za 41 miliard Kč jich bylo od května podle odhadu insolvenčního správce Josefa Cupky uznáno za zhruba 11 až 12 miliard.

„Ukončení zvláštního přezkumu pohledávek je dalším významným krokem v celém procesu insolvenčního řízení a je zásadní pro další postup, který bude směřovat k finální fázi konkurzu a to uspokojení věřitelů z majetkové podstaty,“ dodala Tichá.

Bestsport neuspěl s pohledávkou za šest miliard

Se svými dvěma pohledávkami v celkové výši 6,035 miliardy dnes neuspěla sesterská společnost Sazky a provozovatel pražské O2 areny Bestsport. Pohledávky popřel oddělený správce Jiří Zrůstek, podle něhož prý pohledávky vůbec nevznikly. Učinil tak přesto, že zástupce samotné Sazky pohledávky naopak uznává. Oddělený insolvenční správce byl soudem ustanoven v srpnu pro úkony, z nichž je pro svůj poměr k některému z dlužníkových věřitelů či jejich zástupců vyloučen správce Cupka. To se týká zejména úkonů spojených s pohledávkami a případnými incidenčními spory právě s Bestsportem, v němž je Cupka rovněž insolvenčním správcem.

Bestsport s rozhodnutím odděleného správce nesouhlasí. „Pohledávka nevznikla, ale může vzniknout. Budeme se bránit právními kroky,“ řekl ČTK právní zástupce Bestsportu Adam Černý. Zástupce Sazky a člen jejího představenstva Petr Bernátek si také myslí, že podmíněná pohledávka může vzniknout, jestliže Bestsport bude plnit za Sazku závazek z jejích dluhopisů ze zástavy, který je na O2 arenu kvůli financování její výstavby. Připomněl, že O2 arena je v majetku Bestsportu a ten o ni nemůže bez ničeho přijít. Výstavbu ale financovala Sazka, která se kvůli potížím se splácením sama dostala do konkurzu.

Leoš Mareš uplatňoval pohledávku za 1,2 milionu

Sám Cupka celkem 82 z 99 pohledávek popřel, Sazka jako dlužník se s ním zcela ztotožnila. V přepočtu na peníze to znamená, že z celkového objemu 882,4 milionu korun popřel pohledávky za 222 milionů. Cupka dnes popřel například pohledávku společnosti Gladiolus za 121 milionů Kč, Geko za 61 milionů Kč či pohledávku Leoše Mareše za 1,2 milionu Kč. Nepopřel mimo jiné pohledávku společnosti Sidereus Holding za 433 milionů korun.

„Posunuli jsme se dál, přezkoumali jsme všechno, co jsme přezkoumat měli,“ řekl Cupka ČTK a České televizi. Všichni věřitelé, jimž byla popřena pohledávka, dostanou výzvu, aby podali žalobu a mohou se následně domáhat uznání přihlášené pohledávky. Konečný seznam věřitelů, kteří se budou dělit o prodejní cenu, bude podle jeho odhadu do šesti měsíců.

Incidenčních sporů, které v případě Sazky nyní Městský soud v Praze řeší, je zhruba stovka, uvedla mluvčí soudu Martina Lhotáková. Další mohou následovat po dnešním přezkumném jednání, protože 84 pohledávek bylo popřeno, podotkla.

Přihláška Bestsportu se na prvním jednání ztratila

Údajná šestimiliardová pohledávka Bestsportu byla mimo jiné důvodem, proč dřívější šéf Sazky Aleš Hušák na začátku června původně podal odvolání proti prohlášení konkurzu na majetek Sazky; později jej ale stáhl. Na prvním přezkumném jednání u soudu na konci května totiž vysoká pohledávka Bestsportu nebyla vůbec projednána, neboť se její přihláška údajně na soudě ztratila; proto se také projednávala až dnes.

Jednání již ale nemohlo zvrátit konkurz Sazky prohlášený na konci května ani prodej jejího podniku včetně loterních her Sportka či Šťastných 10. Podnik Sazky nedávno v tendru vyhlášeném Cupkou koupila za 3,81 miliardy korun společnost Sázková kancelář, vlastněná rovným dílem skupinami PPF a KKCG. Zejména z těchto peněz budou posléze vypláceni věřitelé s uznanými pohledávkami. Proti výsledkům tendru se ale postavil člen věřitelského výboru Česká spořitelna, která na Cupku a Sázkovou kanceláře podala i žalobu, a také Penta, která mimo tendr vyhlášený Cupkou neúspěšně nabídla za Sazku pět miliard.