Rusko myslí vlastní platební systém vážně. Může prý fungovat za dva měsíce

Platební karty

Platební karty Zdroj: Sean MacEntee/flickr

Rusko by mohlo spustit vlastní platební systém za dva měsíce až půl roku, až přizpůsobí svou legislativu. Uvedl to šéf ruské banky Sberbank German Gref. Úmysl, který by z trhu vyšachoval hlavně americké firmy Visa a MasterCard, jejichž platební systémy nedávno zastavily operace klientů ruských bank, potrestaných sankcemi za ruskou anexi Krymu, tak zřejmě Rusko myslí vážně.

„Jednali jsme o této věci na schůzi s centrální bankou … Vyžaduje to řadu změn v zákonech, které je možné dostatečně rychle opravit. Domnívám se, že po přijetí pozměňovacích návrhů … budeme potřebovat dva až šest měsíců na technické práce ke spuštění … národního platebního systému,“ sdělil ředitel Sberbank German Gref.

Centrální banka a vláda podle prezidenta Vladimira Putina už podnikly kroky v tomto směru, ale vytvoření vlastního systému si vyžádá ještě nějaký čas. „Je opravdu velice špatné, že se jisté firmy rozhodly pro restrikce. Myslím, že to prostě povede k tomu, že ztratí jistou část trhu, a to velice výnosného trhu,“ řekl Putin minulý týden před zákonodárci z horní komory parlamentu.

Omezení transakcí s platebními kartami podle ruských médií zprvu postihlo asi půl milionu klientů sedmi ruských finančních ústavů. Vzápětí ruští představitelé začali hovořit o potřebě snížit závislost na společnostech Visa a MasterCard. Tyto služby ale byly vesměs později obnoveny, poznamenala agentura Reuters.

Ruský ministr financí Anton Siluanov se ve středečním rozhovoru v ruských médiích se zmínil o „záložním“ národním platebním systému, který by fungoval pouze na ruském území. „V zemích, jako je Japonsko a Čína, tyto systémy fungují, a to velice úspěšně. Zpočátku začínaly výlučně jako národní systémy, omezené na národní trh, ale teď získávají čím dál větší oblibu,“ prohlásil.