Schäuble: Pravidla pro banky zpřísníme

Wolfgang Schäuble

Wolfgang Schäuble Zdroj: Reuters

Německo a Francie zavedou přísnější pravidla kapitálové přiměřenosti bank podle plánu. Řekl to německý ministr financí Wolfgang Schäuble, který tak odmítl dnešní zprávu v ekonomickém listě Financial Times (FT).

Ekonomický deník dnes napsal, že Francie a Německo chtějí pravidla trochu zmírnit, aby předešly situaci, že nedostatek úvěrů zabrzdí růst ekonomiky.

„Pravidla Basilej III se snažíme uvést do praxe,“ řekl Schäuble novinářům v Paříži, kde jednal se svým francouzským protějškem Françoisem Baroinem.

List Financial Times napsal, že Baroin a Schäuble chtějí také navrhnout tříletý odklad pro povinné zveřejňování indexů úvěrové zátěže. Ty ukazují, kolik si banka půjčila, a jak velkému riziku je tedy vystavena v případě, že se začnou na trhu rychle snižovat ceny aktiv. Podle Schäubla ale zpráva FT není pravdivá.

Člen Rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB) Jens Weidmann dnes předpověděl, že eurozóna se letos dočká hospodářského oživení. Současné oživení na finančních trzích, kdy se zvyšují ceny akcií v zemích eurozóny i jinde, podle Weidmanna svědčí o tom, že trhy nepřikládají velkou důležitost ratingovým agenturám.