Spojení PPF s Monetou nabírá skluz. Fúzi začíná zkoumat antimonopolní úřad

Moneta money Bank

Moneta money Bank Zdroj: Profimedia

Největší tuzemská investiční skupina PPF učinila další krok na cestě k ovládnutí banky Moneta.
Pobočka Air bank ve Vodičkově ulici
Tomáš Spurný, předseda představenstva a šéf Monety
4
Fotogalerie

Největší tuzemská investiční skupina PPF učinila další krok na cestě k ovládnutí české bankovní čtyřky, společnosti Moneta. Prostřednictvím svého vehiklu Tanemo oznámila tuzemskému antimonopolnímu úřadu, že se k fúzi již formálně chystá. Úřad nyní posoudí, zda spojení neporušuje pravidla soutěže.

Moneta původně chtěla upisovat nové akcie už v květnu. Nyní je jasné, že tento časový plán byl příliš optimistický.

V současném kroku je podle Monety třeba souhlasu českých, slovenských a dalších evropských regulatorních úřadů. „Už máme souhlas s akvizicí velké části z nich, očekáváme, že chybějící vyjádření obdržíme v průběhu několika následujících týdnů,“ uvádí mluvčí banky Moneta Zuzana Filipová.

Až poté bude moci česká bankovní čtyřka zveřejnit prospekt cenného papíru a veřejnou nabídku k úpisu akcií. „Následně dojde ke spuštění prvního kola úpisu, očekáváme, že v červnu. Akcie, které nebudou upsány v prvním kole, budou převedeny do druhého kola. Pokud k tomuto druhému kolu dojde, stane se tak přibližně měsíc po kole prvním,“ doplnila s tím, že transakce bude dokončena po úpisu všech nově emitovaných akcií, s čímž Moneta počítá v srpnu.

Ještě v prosinci banka odhadovala, že hotovo bude v červenci, zároveň ale už tehdy upozorňovala, že celý proces mohou zpozdit regulatorní procesy. PPF se k transakci nechtěla vyjadřovat s tím, že proces je zcela v rukou Monety.

Banka loni v prosinci na valné hromadě schválila, že za účelem fúze upíše 255,5 milionu akcií v hodnotě 82 korun za kus. Každý ze současných akcionářů Monety bude moci nové akcie přikoupit. Pokud první kolo k upsání všech akcií nebude stačit, budou mít akcionáři možnost nakupovat i ve druhém, tentokrát však už po 90 korunách za akcii. 

Pokud budou obě kola úspěšná, Moneta zvýší kapitál o minimálně 21 miliard korun. Zároveň lze předpokládat, že PPF zahájí nabídku na převzetí banky. Celý integrační proces zabere další tři nebo čtyři roky, míní šéf Monety Tomáš Spurný.

Nakonec se má Moneta spojit se třemi společnostmi ze skupiny PPF, konkrétně s Air Bank, Home Credit a Home Credit Slovakia. Podle šéfa Monety Tomáše Spurného má po spojení vzniknout silná a konkurenceschopná česká banka, jež bude obsluhovat 2,5 milionu klientů. Z hlediska počtu klientů budou před novou finanční institucí jen Česká spořitelna a ČSOB.

Cena akcií Monety se v úterý pohybovala kolem 82 korun, tedy na úrovni ceny úpisu prvního chystaného kola.

Video placeholde
Třicet let existence společnosti PPF • Videohub