Stavební spořitelny půjčily do března 9 miliard, meziročně více

stavební spoření

stavební spoření Zdroj: profimedia.cz

Stavební spořitelny v prvním čtvrtletí poskytly úvěry za 9,2 miliardy korun, což je v meziročním srovnání nárůst o dvě procenta. Naopak počet nově uzavřených smluv spořitelnám meziročně klesl o téměř 108 tisíc na 155 tisíc. Vyplývá to z výsledků všech pěti stavebních spořitelen.

Za celý loňský rok přitom zájem o stavební spoření u úvěrů i smluv klesal. Spořitelny loni poskytly úvěry za 48 miliard korun, což je meziroční pokles o 17,5 procenta. Pokles zájmu zaznamenalo všech pět tuzemských spořitelen. Celkově stavební spořitelny uzavřely loni zhruba 685.000 smluv včetně navýšení cílové částky, předloni to bylo přes 906.000.

V případě úvěrů růst zaznamenala Českomoravská stavební spořitelna, Stavební spořitelna České spořitelny a Raiffeisen stavební spořitelna. Naopak menší zájem o úvěry měli klienti Modré pyramidy a Wüstenrot stavební spořitelny.

V případě uzavírání smluv meziročně počet smluv zvýšily Modrá pyramida a Wüstenrot stavební spořitelna. Loňský výrazně vyšší počet uzavřených smluv souvisel především s marketingovými akcemi spořitelen na počátku roku, které se tehdy zaměřily v souvislosti se změnami ve stavebním spoření především na získávání vkladů.

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak následně poskytnou klientovi, většinou půjčují a úrokové sazby závisí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu