Stavební spořitelny půjčily v pololetí o 28 procent méně peněz než loni

Objem vkladů
na stavebním spoření
(v miliardách korun)

Objem vkladů na stavebním spoření (v miliardách korun) Zdroj: e15

Stavební spořitelny poskytly během prvního pololetí úvěry za více než 22 miliard korun, což je v meziročním srovnání pokles o 28 procent. Meziročně klesl také zájem o nové smlouvy o stavebním spoření včetně zvýšení cílových částek. Vyplývá to z údajů všech pěti tuzemských stavebních spořitelen.

Spořitelny uzavřely letos do konce června necelých 400 tisíc nových smluv, meziročně o 38 tisíc méně. Počet nově uzavřených smluv vzrostl meziročně pouze Českomoravské stavební spořitelně. Ostatním počet nových smluv meziročně klesl.

Pokles cílové částky u nových smluv zaznamenaly všechny spořitelny. Celkově cílová částka činila za první pololetí necelých 107 miliard korun, zatímco loni to bylo o 30 miliard korun více. Cílová částka přitom vyjadřuje budoucí záměry zákazníka, tedy kolik si hodlá naspořit, nebo půjčit na bydlení. Její výši nelze překročit, ale je možné ji navýšit.

V případě poskytnutých úvěrů zaznamenaly pokles za letošních šest měsíců čtyři z pěti stavebních spořitelen. Modrá pyramida půjčila o zhruba 1,5 procenta více peněz ve srovnání s loňskem. Naopak největší propad o 60 procent zaznamenala Wüstenrot stavební spořitelna.