Tržní podíl kreditních karet roste, podíl na transakcích se blíží 8 procentům

Kreditní karta

Kreditní karta

Kreditní karty v Česku představují třetinu všech vydaných platebních karet. Jejich tržní podíl roste, na celkovém objemu transakcí získaly už téměř osm procent. Vyplývá to průzkumu agentury TNS AISA pro MasterCard. Podle marketingové manažerky firmy pro Česko a Slovensko Terezy Jankové na vyspělých trzích dosahují kreditní karty až 40procentního tržního podílu a proto se v tuzemsku dá očekávat jejich další rozšiřování.

Trh s kreditními kartami v Česku má podle průzkumu potenciál. O pořízení této úvěrové karty podle odpovědí dotazovaných uvažuje až 50 procent spotřebitelů, kteří reprezentují zhruba 3,6 milionů lidí v České republice.

Ze sesbíraných dat také vyplývá, že 19 procent českých spotřebitelů kreditní kartu má, což odpovídá přibližně 1,35 milionu lidí. Šest procent (cca 450 tisíc Čechů) ji využívá velmi často.

Podíl objemu transakcí kreditními kartami na celkovém objemu transakcí všech karet

Podíl objemu transakcí kreditními kartami na celkovém objemu transakcí všech karet.Podíl objemu transakcí kreditními kartami na celkovém objemu transakcí všech karet.

Zdroj: SBK - Sdružení pro bankovní karty

Z benefitů držitelé kreditních karet v současnosti nejvíc využívají sbíraní bonusových bodů ve věrnostních programech a slevy na nákup u partnerských obchodů. Lidé, kteří o pořízení kreditní karty uvažují, jako hlavní možnou motivaci zmiňují tzv. cashback – tedy vrácení určitého podílu ze zaplacené částky za nákup na účet.

„S kreditní kartou se mohou jejich držitelé nejen zapojit do daného věrnostního programu, získávat slevy u obchodníků, ale také využívat možnosti získání určitého procenta z nákupu zpět na svůj bankovní účet. Podle našeho průzkumu je pro spotřebitele nejzajímavější na platbách s kreditními kartami právě získání určitého procenta z nákupu zpět na účet,“ uvedla Janková.

Jaké benefity mají největší vliv na pořízení kreditní karty u nedržitelů?

Jaké benefity mají největší vliv na pořízení kreditní karty u nedržitelů KK?Jaké benefity mají největší vliv na pořízení kreditní karty u nedržitelů KK?

Zdroj: TNS AISA, únor 2011

Rozdíl mezi kreditní a debetní kartou

Debetní karta je nejvíce rozšířeným typem platební karty. Dostává ji zpravidla každý majitel bankovního účtu a pomocí ní operuje se svými penězi. Je s ní možné vybírat z bankomatů, bezhotovostně nakupovat v obchodech atd.

Kreditní karta není spojená s bankovním účtem, její majitel nemanipuluje s vlastními financemi. Peníze si skrz ni půjčuje od finanční instituce, která kartu vydala. Jde tedy vlastně o přijetí nabídky k úvěru – jeho úročení se liší podle typu kreditní karty. Jsou s ní většinou spojené různé výhody – různé formy slev při nakupování nebo zvýhodněné služby.