Už i prodej dluhopisů se zadrhl, česká koruna trpí

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: Eduard Erben, E15

Ministerstvu financí se včera nepodařilo prodat takový objem státních dluhopisů, jaký zamýšlelo. Navíc výnos, který musí investorům platit, po západoevropském vzoru vzrostl.

Analytici hodnotí včerejší aukci jako nevyvedenou. „To se již hodně dlouho nestalo,“ poznamenává Markéta Šichtařová z Next Finance. Ministerstvo financí chtělo prodat dluhopisy splatné v roce 2024 v celkovém objemu 4,25 miliardy korun.

Prodány ale byly dluhopisy pouze v objemu 2,62 miliardy korun. Průměrný výnos, který stát zaplatí, je 3,51 procenta. Podle Jiřího Škopa z Komerční banky to v červencové aukci bylo výrazně méně, 3,19 procenta.

„Přeplněný emisní kalendář – rozumějme plán na příliš frekventované půjčování si státu – a vysoká kolísavost na trzích: to je to, co odradilo investory od koupě českých dluhopisů,“ říká Šichtařová.

Koruna po neúspěšné aukci oslabila, pak ale opět posílila. Jedno euro včera stálo na trhu 25,10 koruny, měna ale oslabovala i k 25,20 koruny.

Růst výnosů postihuje většinu dluhopisů západoevropských států kvůli dluhové krizi, kterou nyní opět eskaluje Řecko. Blízko udržitelné úrovně se dostávají například úroky, které platí Italové.