Vánoční dluhopisy lákají, ale zatím méně než jarní

První místopředseda vlády a ministr financí Jan Fischer (vpravo) přichází na schůzi vlády 11. září 2013.

První místopředseda vlády a ministr financí Jan Fischer (vpravo) přichází na schůzi vlády 11. září 2013. Zdroj: ctk

Až deset miliard korun plánuje ministerstvo financí získat z úpisu nových dluhopisů. Šanci na jejich nákup mají zájemci do konce listopadu.

Lidé si objednali za zhruba 1,5 dne prodeje, tedy od pondělního rána do dnešního poledne, spořicí státní dluhopisy za 6,9 miliardy korun. Letos na jaře ministerstvo financí evidovalo za stejnou dobu objednávky za 7,5 miliardy korun. Vyplývá to z informací zveřejněných v profilu ministerstva financí na sociální síti Facebook. Ministerstvo plánuje prodat dluhopisy za pět až deset miliard korun, o dalším vývoji bude informovat ve středu.

Zájemci si zatím mohou objednávat cenné papíry do 29. listopadu na téměř 1700 vybraných pobočkách České spořitelny, ČSOB, Komerční banky, České pošty a J&T Banky. Ministerstvo si ale zároveň vyhradilo možnost upisovací období zkrátit.

Dluhopisy jsou k dispozici pro občany ČR i cizince. Zakoupit si je mohou také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, církve, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy. Dluhopisy vydá MF 12. prosince. V rámci této emise nebude úřad na rozdíl od předchozích emisí nabízet krátkodobé dluhopisy se splatností 1,5 roku.

Pro zájemce je tak k dispozici prémiový dluhopis s tříletou splatností a průměrným ročním výnosem před zdaněním 2,3 procenta, pětiletý kuponový dluhopis s průměrným ročním výnosem 2,73 procenta, pětiletý reinvestiční spořicí dluhopis s ročním výnosem 2,98 procenta a sedmiletý protiinflační dluhopis. Ten je úročen podle míry inflace. Zároveň k tomu u něj MF zavedlo reálný výnos 0,5 procenta ročně.

První dluhopisy pro občany ministerstvo financí vydalo na podzim 2011. Nyní jsou v oběhu dluhopisy za 73,8 miliardy korun, vlastní je zhruba 82 500 investorů.