Většina klientů zkrachovalé kampeličky Unibon již má své peníze

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Fond pojištění vkladů už vyplatil většinu klientů zkrachovalé ostravské kampeličky Unibon. Klientům, kterých záložna měla asi čtyři tisíce, vydá téměř dvě miliardy korun. V tuto chvíli bylo vyplaceno 1,4 miliardy korun, což je 78 procent prostředků, které Fond klientům bude muset vyplatit.

„K šestému srpnu tohoto roku se o své nároky přihlásilo 63 procent klientů,“ říká Renáta Kadlecová, výkonná ředitelka Fondu pojištění vkladů.

Kampeličky těží ze zákona, který začal platit loni. Podle něj nejen pro banky, ale i pro záložny platí stejné pojištění vkladů jako pro banky, to znamená do výše sta tisíc eur, tedy asi dva a půl milionu korun. Stoprocentní podíl svých vkladů tak získají téměř všichni klienti, kromě čtrnácti. Ti do záložny uložili obnos překračující tuto maximální hranici.

Družstevní záložny se cítí stabilně

Záložna, která patří známému ostravskému podnikateli Daneši Zátorskému, se do problémů dostala už loni. Kromě toho, že nebyla příliš finančně silná, porušovala pravidla úvěrováním spřízněných osob. Peníze z ní tekly hlavně do firem, které byly majetkově svázány se Zátorským. Tomu patří především holding Geofin, jehož součástí je například stavební firma či aerolinky, které se specializovaly na charterové lety především z Ostravy. Jejich provoz byl navíc dotován ostravským magistrátem. Ostatní Zátorského firmy ale Unibonu peníze nesplácely, a tak záložna neměla na vyplácení klientů, kteří pocházely hlavně ze severní Moravy, ale také Českých Budějovic, Prahy či Bratislavy.

Letos na počátku března proto Česká národní banka odebrala Unibonu licenci a následně šla záložna do likvidace. Likvidátor Petr Knap se domnívá, že k vypořádání všech pohledávek by mělo dojít do dvou. „Fond pojištění vkladů přihlásil svoji pohledávku ve výši nároků klientů na náhradu vkladů do likvidace, poté co likvidátor zpeněží majetek družstevní záložny, rozdělí finanční prostředky mezi věřitele, tedy i Fond pojištění vkladů,“ dodává Kadlecová.

EuroEuro | E15