Vysoká inflace se může udržet dlouho, myslí si nastupující šéf německé centrální banky

Nový šéf Německé spolkové banky Joachim Nagel

Nový šéf Německé spolkové banky Joachim Nagel Zdroj: Reuters

Německé Spolková banka zažívá po více než deseti letech střídání ve svém čele. Úřadu se místo Jense Weidmanna ujal Joachim Nagel. Ve svém prvním projevu varoval, že inflace může zůstat na současných vysokých úrovních déle, než se nyní předpokládá, a vyzval své kolegy v Evropské centrální bance, aby toto nebezpečí nepodcenili.

„Lidé v Německu oprávněně očekávají, že Spolková banka bude slyšitelným hlasem v otázce stability. Mohu vás ujistit: bude tomu tak i nadále,“ prohlásil Nagel. Zároveň dodal, že střednědobý výhled vývoje inflace je mimořádně nejistý. „Spatřuji tu nyní riziko, že míra inflace může na vyšších úrovních zůstat déle, než se nyní předpokládá,“ řekl. Inflace v eurozóně v prosinci dosáhla rekordních pěti procent, v Německu podle předběžných dat dosáhla dokonce 5,7 procenta. V listopadu byla dokonce na rovných šesti procentech.

Prognóza ECB předpokládá, že inflace letos klesne na obvyklé úrovně, protože vyprchá vliv současných mimořádných efektů, jako jsou obavy z nové varianty koronaviru nebo vysoké ceny energií. Ale například členka výkonné rady ECB Isabel Schnabelová minulý týden uvedla, že drahé energie mohou na inflaci působit déle, než se dosud očekávalo.

Předpokládá se, že Nagel bude stejně jako jeho předchůdce Weidmann patřit k nejkonzervativnějším představitelům ECB. „Je mimořádně důležité, aby se monetární politika soustředila na dosažení cenové stability,“ uvedl Nagel s tím, že centrální banky musejí dbát o svou nezávislost.

Nagela do funkce navrhli nový spolkový kancléř Olaf Scholz (SPD) a ministr financí Christian Lindner (FDP). Nastupující šéf Deutsche Bundesbank je členem SPD. Jeho předchůdce Weidmann byl ekonomickým poradcem bývalé kancléřky Angely Merkelové (CDU). Rozhodnutí opustit funkci oznámil v říjnu, vysvětlil to osobními důvody.

Očima guvernéra: Hlavní příčiny inflace

Video placeholde
Očima guvernéra-Hlavní příčiny inflace • Videohub

Nový šéf Spolkové banky v ní na nižších postech pracoval 17 let. V roce 2017 odešel do německé státní investiční a rozvojové banky KfW, předloni přestoupil do Banky pro mezinárodní vypořádání plateb, která bývá označována jako centrální banka centrálních bank.