Západ možná obětuje Nord Stream 2. Plynovodu hrozí další americké sankce

Stavba plynovodu Nord Stream 2, který má do západní Evropy přivádět ruský plyn, skončila v září. Projekt přesto stále čeká na své spuštění.

Stavba plynovodu Nord Stream 2, který má do západní Evropy přivádět ruský plyn, skončila v září. Projekt přesto stále čeká na své spuštění. Zdroj: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin
Americký prezident Joe Biden opakovaně pohrozil Rusku těžkými sankcemi, pokud provede invazi na Ukrajinu.
Německo patří k zastáncům Nord Streamu 2. Výjimkou je tamní ministryně zahraničí Baerbocková, která  v pondělí obvinila Kreml, že plyn využívá jako politickou zbraň.
Nord Stream 2
Nord Stream 2
12
Fotogalerie

Američtí senátoři budou tento týden hlasovat o uvalení nových hospodářských sankcí proti ruskému plynovodu Nord Stream 2. Projekt, který má přivádět zemní plyn z Ruska do západní Evropy včetně ČR, dlouhodobě rozděluje mezinárodní politickou scénu. Zároveň se jedná o snahu Washingtonu zatlačit na Moskvu v souvislosti s probíhajícími americko-ruskými rozhovory o napjaté situaci na Ukrajině. 

Ačkoli výstavba Nord Streamu 2 skončila již v září, jeho očekávané spuštění v letošním roce se opět komplikuje. V pondělí se do kontroverzního plynovodu opřela německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková, která Rusko obvinila, že plyn využívá jako politickou zbraň. Nyní projektu hrozí další finanční postih ze strany Spojených států. 

Americký prezident Joe Biden loni především na nátlak bývalé německé vlády Angely Merkelové od sankcí vůči Nord Streamu 2 ustoupil. Ke změně postoje Američany dohnala vyhrocená situace na Ukrajině, u jejíchž východních hranic se podle zpravodajských služeb shromažďuje více než sto tisíc ruských vojáků. Vliv mělo i zapojení Ruska do nedávných nepokojů v Kazachstánu

Pondělní jednání Ruska a USA v Ženevě navíc nepřineslo žádný průlom. Moskva na něm požadovala záruky, že Ukrajina nevstoupí do NATO. „Zásadní důvod k optimismu zatím nevidíme,“ zhodnotil dosavadní průběh rozhovorů mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. 

Profil ruského prezidenta Vladimira Putina:

Video placeholde
Vladimir Putin

„Sankce mají potenciál uklidnit situaci v Rusku, na Ukrajině a v Kazachstánu. Jejich neuvalení by mohlo posílit Putinovo odhodlání,“ řekla deníku E15 americká výzkumná pracovnice z Institutu Europeum Danielle Piatkiewiczová. „Vyjednávání a sankce jsou jediným nevojenským nástrojem, jak zakročit proti chování Ruska. Z toho důvodu možná Nord Stream 2 bude muset být obětován,“ míní Piatkiewiczová.  

Kdy přesně v tomto týdnu hlasování proběhne a jaký bude jeho výsledek, zatím není jasné. Pro uzákonění sankcí je potřeba souhlas nejméně šedesáti ze sta senátorů a jejich názory na Nord Stream 2 se různí. 

„Schválení sankcí může učinit ruskou invazi na Ukrajinu pravděpodobnější, protože to rozdělí USA a Německo v době, kdy bychom měli ukázat Rusku solidaritu,“ varoval americký demokratický senátor za stát Connecticut Chris Murphy. Uvalení sankcí naopak silně prosazuje republikánský senátor z Texasu Ted Cruz, jenž označil Bidenovy loňské ústupky Rusku a Německu za „totální kapitulaci před Putinem“. 

Zablokování Nord Streamu 2 by mělo podle Piatkiewiczové pro exportem taženou ruskou ekonomiku těžké následky. Negativních dopadů na své hospodářství se však obávají i evropské vlády. „Klíčové bude, aby EU a USA společně pracovaly na zmírnění následků současného nedostatku energetických zdrojů,“ myslí si Piatkiewiczová. Státy Evropské unie jsou pro Rusko nejvýznamnějším obchodním partnerem. Směřuje do nich například až čtvrtina veškeré ruské produkce ropy.