Zahraničních investorů držících české dluhopisy ubylo

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomeš Michael / E15

Podíl zahraničních investorů, kteří drží české státní dluhopisy, během prvního čtvrtletí klesl na 40,1 procenta. Vyplývá to z dat ministerstva financí. Zahraniční investoři tak ke konci března drželi státní dluhopisy vydané v Česku za 603,8 miliardy korun. Celkové zadlužení Česka prostřednictvím dluhopisů činilo 1,66 bilionu korun.

Podíl zahraničních investorů začal výrazně růst v souvislosti s očekávaným koncem devizových intervencí České národní banky. Ty centrální banka ukončila předloni 6. dubna. Zatím nejvyšší podíl zahraničních investorů 51,35 procenta byl v září 2017. Za růstem podílu zahraničních investorů byla především sázka na posílení koruny po ukončení devizových intervencí ČNB.

Státní dluhopisy také byly pro zahraniční investory jedním z mála nástrojů, kam své peníze mohli umístit. Vysoký zájem zároveň snížil výnosy českých dluhopisů.

V samotném březnu podíl zahraničních investorů stoupl z únorových 39,6 procenta. "Překoupenost koruny je tak jeden z hlavních faktorů, proč nečekáme její další rychlé posilování. Naopak zpomalování ekonomiky v kombinaci s koncem zvedání sazeb ČNB by mohl některé investory motivovat své pozice uzavřít, a koruna by tak opět oslabila," upozornil hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Na trhu se totiž podle něj stále častěji objevují názory, že koruna by mohla v následujících čtvrtletích dokonce oslabit k hranici 26 korun za euro.