Zisk České spořitelny klesl. Bance loni stouply provozní náklady

Zdroj: E15 Michael Tomeš

Čistý zisk České spořitelny loni klesl o 7,7 procenta na 18,6 miliardy korun. Provozní výnosy se snížily o tři procenta na 48,4 miliardy korun, vzhledem k růstu provozních nákladů tak byl provozní zisk nižší o víc než desetinu. Neauditované konsolidované výsledky poskytla Česká spořitelna.

Provozní náklady bance v loňském roce stouply o 8,5 procenta na 23,1 miliardy korun, mimo jiné vlivem nárůstu nákladů na zaměstnance. Provozní zisk tak klesl o 11,6 procenta na 25,2 miliardy korun. „Finanční ukazatele České spořitelny za rok 2023 jsou velmi dobré, ať už z pohledu zisku, obchodních výsledků, a také díky vysoké kvalitě úvěrového portfolia,“ komentoval čísla člen představenstva České spořitelny zodpovědný za finanční řízení Ivan Vondra.

Konsolidovaná bilanční suma České spořitelny ke konci roku meziročně vzrostla o 9,6 procenta na téměř 1,798 bilionu korun. „Vývoj na aktivní straně bilance byl zapříčiněn především růstem klientských úvěrů. Pasivní strana bilance byla ovlivněna vyššími vklady klientů,“ uvedla banka.

Hrubý objem klientských úvěrů Skupiny ČS meziročně vzrostl o 10,4 procenta na 1,03 bilionu korun. Pozitivní vliv na to podle banky měly akvizice úvěrového portfolia Sberbank CZ a spotřebitelských úvěrů Hello bank. Závazky ke klientům vzrostly v meziročním porovnání o 8,7 procenta na 1,37 bilionu korun vlivem růstu vkladů domácností, firem i veřejného sektoru.

Čistý úrokový výnos se loni meziročně snížil o 5,8 procenta na 34,6 miliardy korun. Čistý výnos z poplatků a provizí vzrostl o 14,6 procenta na 10,9 miliardy korun. Čistý zisk z obchodních operací se zvýšil o 11,7 procenta na 4,2 miliardy korun.

Počet vydaných aktivních platebních karet České spořitelny v loňském roce stoupl o 8,3 procenta na 3,7 milionu. Bankomatů a platbomatů meziročně ubylo o 56 na 1680.

Česká spořitelna je největší banka v ČR podle počtu klientů, kterých měla ke konci loňska zhruba 4,5 milionu. Rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která Českou spořitelnu vlastní, je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Skupině Erste loni podle dnes zveřejněných výsledků vzrostl čistý zisk o 38,5 procenta na téměř tři miliardy eur (zhruba 75,9 miliardy korun).

Rakouská bankovní skupina Erste Group, která vlastní mimo jiné i Českou spořitelnu, v loňském roce zvýšila čistý zisk o 38,5 procenta na téměř tři miliardy eur (75,9 miliardy korun). Hospodaření podpořil vyšší objem poskytnutých úvěrů a příznivý vývoj úrokových sazeb, uvedla banka v dnešní výsledkové zprávě.

Čistý úrokový výnos, což je důležitý ukazatel výnosů z úvěrů snížený o náklady na vklady, vzrostl o 21,5 procenta na 7,23 miliardy eur. Čistý výnos z poplatků a provizí se pak zvýšil o 7,6 procenta na 2,64 miliardy eur.