Finsku se podařilo dostat z recese, zřejmě jen dočasně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Finská ekonomika se na počátku roku vymanila z recese. Vyplývá to z revidovaných údajů, které dnes zveřejnil finský statistický úřad. Ve druhém čtvrtletí se hrubý domácí produkt ve srovnání s předchozími třemi měsíci zvýšil o 0,2 procenta místo původně uváděného poklesu o 0,4 procenta. V prvním čtvrtletí pak byl růst nulový, zatímco doposud statistici uváděli, že ekonomika se snížila o 0,1 procenta.

Ani revize však zřejmě nezmění současný všeobecný názor analytiků, že finská ekonomika v letošním roce zaznamená pokles. „Myslím si, že tato změna HDP je způsobena hlavně dočasným poklesem dovozu, což zřejmě bylo kvůli dlouhé odstávce ropné rafinerie Neste. Soukromá spotřeba a vývoz stále vypadají slabě,“ řekl agentuře Reuters ekonom banky Nordea Pasi Sorjonen.

Finský deník Helsingin Sanomat dnes uvedl, že vláda se chystá zhoršit svou prognózu vývoje HDP. Bude tak následovat soukromé banky, které v poslední době své odhady snížily. Ministerstvo financí odmítlo zprávu komentovat, avšak uvedlo, že nyní ve světle nových údajů, znovu vše zkoumá. Nový odhad by vláda měla zveřejnit koncem září.

Finská ekonomika klesla tři roky po sobě kvůli slabé poptávce na evropských a ruských trzích a problémům, které ovlivňují její hlavní vývozní odvětví, včetně technologie.