Firmy se bojí brexitu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: archiv Blesku

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Více než polovina tuzemských firem se obává, že vystoupení Velké Británie z Evropské unie nepříznivě ovlivní tuzemskou ekonomiku a obchod mezi oběma zeměmi. Z průzkumu a analýzy v rámci Indexu očekávání Československé obchodní banky předpokládá 2,2 procenta společností velmi negativní dopad a 48,9 procenta negativní dopad. Příznivý vliv brexitu na české hospodářství očekává jen zhruba tři procenta oslovených společností.

„Postoji většiny tuzemských firem se nelze příliš divit. Británie je velmi významným přímým i nepřímým obchodním partnerem České republiky a pokles obchodní výměny jsme zaznamenali ve statistikách již loni,“ upozorňuje výkonný ředitel útvaru Firemního bankovnictví ČSOB Petr Manda a dodává: „Firmy a podnikatelé také vnímají celkovou nejistotu kolem celého procesu.“

Společnosti se už ostatně na Brexit začínají připravovat. „Hledáme nové zákazníky v jiných evropských zemích, především v zemích Evropské unie,“ říká Jitka Sýkorová ze společnosti Alve, která vyrábí hliníkové žebříky a schůdky. Podle jednatele firmy Ortoservis Marka Mikulky je nejistota ohledně odchodu Británie z EU horší, než tvrdý brexit. Ten by však podle analýz společnosti Patria Finance oslabil českou ekonomiku a rovněž kurz koruny.

ČNB odhaduje, že by tvrdý brexit zhoršil ekonomický růst o 1,4 procentního bodu. K rozhodnutím o měnové politice je však podle člena bankovní rady Tomáše Holuba ještě brzy. „Osobně si myslím, že je to typ nejistoty, kdy je lepší počkat, jak se celá věc vyvrbí a počkat s rozhodnutím měnové politiky,“vysvětluje Holub.