Inflace v Česku je nižší než průměr EU, nejhůř je na tom Rumunsko a Chorvatsko

Zdroj: Grafika e15

Míra inflace v Evropské unii v únoru zvolnila na 2,8 procenta z lednového tempa 3,1 procenta. Ve své zprávě to dnes uvedl statistický úřad Eurostat. V České republice inflace klesla pod unijní průměr a z lednové hodnoty 2,7 procenta se dostala na 2,2 procenta. Eurostat používá harmonizované údaje, které se liší od výpočtů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V zemích eurozóny inflace v únoru klesla o dvě desetiny bodu na 2,6 procenta. Meziměsíčně se ceny v eurozóně i v celé EU zvýšily shodně o 0,6 procenta.

Nejnižší roční míru inflace Eurostat v únoru naměřil v Lotyšsku a v Dánsku, v obou případech 0,6 procenta, třetí Itálie měla míru inflace 0,8 procenta. Naopak nejvyšší inflaci mělo Rumunsko, a to 7,1 procenta, Chorvatsko s hodnotou 4,8 procenta a pak Estonsko, kde byla v únoru inflace 4,4 procenta.

Míra inflace v České republice podle národní metodiky výpočtu v únoru činila dvě procenta, oznámil před týdnem ČSÚ. Snížila se tak z lednové hodnoty 2,3 procenta. Eurostat používá jinou metodiku, která pracuje s harmonizovanými údaji, aby byly údaje za jednotlivé členské země srovnatelné. Pod unijním průměrem byla harmonizovaná inflace v Česku i v lednu.