Inkoustové tiskárny jsou zase in. Nabízejí mnoho výhod

Zdroj: COPY GENERAL TECHNOLOGY

Také řešíte otázku, jestli jsou dnes lepší laserové, nebo inkoustové tiskárny? Kterou si pořídit? Zažité modely, které platily před několika lety, přestávají platit. Ale jedno zůstává - i v dnešní digitální době se tiskne. Kam se v posledních letech inkoustové technologie posunuly?

Téměř každý, kdo pořizoval nějakou tiskárnu, pravděpodobně řešil otázku, zda pořídit laserovou, nebo inkoustovou. Obě technologie měly své pro a proti. U laseru to byl výrazně ekonomičtější provoz, vyšší rychlost a trvanlivější tisky, zpravidla však za cenu vyšších pořizovacích nákladů než tiskárny inkoustové. Ty zase kvůli kvalitě výstupu často nacházely využití například při domácím tisku fotografií. Obecně v očích mnoha uživatelů platily za “top modely” právě ty laserové. I v dnešní době, kdy se řada dokumentů již tisknout nemusí, však tiskové technologie prochází výrazným vývojem. Zažité modely, které platily před pár lety, přestávají platit.

COPY GENERAL TECHNOLOGY

Inkoustové tiskárny jsou dnes na velmi dobré úrovni

Nákladovost tisku u inkoustových tiskáren šla u mnoha modelů výrazně dolů. To umožnily novinky jako například “tankový systém” s velkokapacitními nádržkami na inkoust, vývojem prošly i tiskové hlavy - nejdůležitější komponent inkoustové tiskárny - které dokáží s inkoustem pracovat hospodárněji než dříve. Na trhu se objevily i zcela nové technologie, které laserovému tisku tvrdě zatápí nejen v hospodárnosti provozu.

Výrazným zástupcem těchto inovací je jednoprůchodová technologie vycházející z jednoduchého nápadu - tisková hlava přes celou šířku potiskovaného média namísto hlavy, která se pohybuje “tam a zpět”. Nápad poměrně starý, nicméně technologicky realizovatelný až v posledních letech.

HP

Představujeme vám inkoustovou tiskárnu HP PageWide XL

Příkladem je technologie vyvinutá společností HP - PageWide. Ta je použita v nejnovějších modelech tiskáren od formátu A4 až po obří profesionální tiskové stroje. Velký boom přes svoji relativně krátkou dobu na trhu zaznamenala řada produkčních tiskáren HP PageWide XL určených k tisku projektové dokumentace a barevné produkci plakátů.

Důvody jsou naprosto jasné - v ceně černobílého laserového tisku produkuje tiskárna barevný výstup, dokonce ve výrazně vyšších rychlostech (až 15m2 za minutu!). Výhody inkoustu ale zůstávají - ekologický provoz bez produkce ozonu, přesné detaily nebo například okamžitý tisk bez nutnosti nahřívání. I inkoust samotný prošel vývojem a výtisky jsou tak již voděodolné a UV stálé.

Trendy jsou tedy jasné a říkají: inkoust je zpátky ve hře a silnější než kdy dřív.

Výhradní zastoupení HP PageWide XL v ČR a SR má Copy General. Více informací najdete na copygeneral.cz