Investor Barta pošle na drony pro Ukrajinu přes padesát milionů

Drony Nemesis, na které chce investor Barta poslat téměř 50 milionů korun.

Drony Nemesis, na které chce investor Barta poslat téměř 50 milionů korun. Zdroj: Skupina D

Drony se ukázaly být pro válku na Ukrajině klíčovou technologií a zároveň jsou v poměru k ceně velmi efektivní zbraní. Proto český investor Jan Barta přispěje na nákup dronů Nemesis, na něž vybírají peníze čeští dobrovolníci. Tuzemský byznysmen chce tímto krokem podnítit i další podnikatele, proto si stanovil podmínku: na pořízení dronů pošle sto dolarů za každé sdílení příspěvku na sociální síti X, kde svou akci vyhlásil. A to až do celkové výše dvou milionů dolarů, tedy téměř jednapadesát milionů korun, což znamená 20 tisíc sdílení. Toho Barta dosáhl den po uveřejnění příspěvku.

Ukrajinci se už dva roky brání ruské agresi. A stále více se jim nedostává vojenské techniky a zbraní. Rusko mezitím přešlo na válečnou ekonomiku a navíc má k dispozici větší výrobní kapacity. Vedle zbrojní i finanční pomoci zejména Spojených států a evropských zemí se zapojují také soukromé občanské iniciativy, a to i v Česku. Podporu jedné z tuzemských nyní oznámil český investor Jan Barta. Právě na drony pro Ukrajinu pošle dva miliony dolarů.

„Žijeme v době, která se stále více podobá druhé polovině 30. let 20. století. Nemohl bych žít sám se sebou s vědomím, že jsem neudělal víc, abych zastavil dalšího Hitlera,“ napsal na síti X investor Barta, který působí ve skupině Pale Fire Capital, do jejíhož portfolia patří například americký Groupon nebo české Aukro. „Ve světle republikánského váhání a na památku Navalného dám za každého RT 100 dolarů na FPV drony pro Ukrajinu,“ upřesnil Barta svoji akci: za každé sdílení jeho zprávy věnuje sto dolarů a peníze bude posílat, dokud darovaná suma nedosáhne dvou milionů dolarů.

Cílového počtu, tedy dvaceti tisíc, dosáhl Barta den po vyhlášení výzvy, tedy v pondělí večer. „2 miliony dolarů. Hotovo. Slava Ukraini!,“ napsal investor na X. 

Barta svou podporu věnuje iniciativě Drony Nemesis, která si původně dala za cíl vybrat peníze na deset tisíc FPV dronů pro Ukrajinu. „Jde o technicky vyspělé stroje, které v reálném čase přenášejí díky kameře vše, co ,vidí‘, ke svému operátorovi. Jejich konstrukce je přizpůsobena konkrétnímu užití ukrajinskou obranou a bude se nadále přizpůsobovat jejím potřebám,“ popisují na webu sbírky její organizátoři, mezi které patří váleční veteráni, herec Ondřej Vetchý, bezpečnostní analytik Milan Mikulecký nebo šéf generálního štábu Karel Řehka. Dosud vybrali 71 milionů korun, což znamená sedm tisíc dronů, které zasílají postupně na frontu. 

Barta chce svou podmínkou v podobě sdílení jeho příspěvku na sociální síti X podnítit i další lidi, například ty, jež frustruje přístup amerických republikánů, kteří v senátu blokují další financování ukrajinského zbrojení Spojenými státy. „A samozřejmě se prosím připojte k jakékoli formě podpory Ukrajiny, pokud máte podobný pocit. Chápu, že musí být zejména hodně bohatých Američanů znechucených tím, co dělá republikánská strana – obejděte je a jděte přímo,“ napsal na X. 

Video placeholde
Zelenskyj se v Mnichově sešel s Petrem Pavlem: Děkoval Česku za balíčky pomoci Ukrajině • Sociální síť X - Volodymyr Zelenskyj

Barta a jeho partneři z byznysu se už na začátku konfliktu na Ukrajině podíleli na ubytování stovek uprchlíků, kteří přišli do Česka. Podobně se do pomoci zapojili i další lidé z českého byznysu, například majitel Seznamu Ivo Lukačovič, miliardář Dalibor Dědek, největší český e-shop Alza nebo technologické firmy SatoshiLabs a FTMO.